Gelderland: Investeer in de toekomst (D66)

D66 Gelderland wil met het plan ‘Investeren in de toekomst’ fors inzetten op het betaalbaar maken van de energietransitie. Door het inzetten van de NUON-gelden kan 2000 euro per huishouden geïnvesteerd worden in de opwek van duurzame energie. De huizen van de toekomst worden dan veel energiezuiniger. D66 lijsttrekker Michiel Scheffer: ‘Het geld dat bij NUON verdiend is met grijze stroom, zetten we in om van Gelderland de groenste provincie te maken. Door mensen te helpen. Door bedrijven aan te sporen. Door schoner vervoer te realiseren.’

Klik hier om meteen naar het plan te aan.

Het grootste deel van het bedrag, 1,6 miljard, is gereserveerd voor de opwek van duurzame energie en om inwoners te helpen bij het energiezuinig maken van hun huizen. Deze investeringen verdienen zichzelf terug via een lage energierekening. Hoe? Bijvoorbeeld door leningen met een lage rente te verstrekken. Zo kan iedereen in Gelderland geholpen worden om deze investeringen te kunnen doen, ook mensen zonder een grote spaarpot.

Scheffer: ‘Klimaatverandering beperken is de grootste opgave voor de komende decennia. Door het opgebouwde kapitaal van de provincie in deze opgave te investeren profiteert iedereen in Gelderland mee. Niet alleen via een lagere energierekening, maar ook door een groene omgeving en schone lucht.’

Het overige bedrag wil D66 onder andere investeren in groene innovaties en het opleiden van vakmensen voor de klimaattransitie. Scheffer: ‘We zullen de innovatieve oplossingen van Gelderse inwoners en bedrijven hard nodig hebben.’ Schone mobiliteit is de derde belangrijke peiler uit het plan. D66 wil het OV en de fiets nog aantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van snelfietsroutes tussen alle steden in Gelderland.