Schoonheid van de CleanTechRegio
Stedendriehoek
Op woensdag 11 april behandelde de Commissie Ruimtelijke Ordening van de Provinciale Staten van Gelderland de omgevingsagenda van de Stedendriehoek. Welnu de Stedendriehoek: Apeldoorn-Zutphen-Deventer wil vanaf heden CleanTechRegio heten. Deze regio beslaat de oostelijke warande van de Veluwe van Epe tot Eerbeek en strekt zich uit over de IJssel tot de Kale Berg voorbij Lochem. De rivier de IJssel meandert door een intiem coulissenlandschap en bevloeit de Hanzesteden Zutphen en Deventer. Apeldoorn vleit tegen het Veluwemassief aan met als kroon Paleis het Loo. Uit de sprengen komt het beste water dat de basis heeft gelegd voor een industrie van papierfabrieken tot industriële wasserijen.
Energiecooperaties
De formulering van een CleanTechRegio doet recht aan een technologische specialisatie die al langer in de regio geworteld is. In de jaren negentig was Apeldoorn zelfs even “Milieu en Energie Valley”. Dat is wat D66 betreft de eerste goede reden voor deze keuze. Met zo’n landschappelijk schoon is het combineren van economie en ecologie noodzakelijk. Daarom sluit het begrip CleanTechRegio zo goed aan bij de stedendriehoek. Dat is de tweede reden waarom het goed aansluit. De derde reden is dat de thematiek schone technologie pas bij de vele burgerinitiatieven zoals energiecooperaties van Lochem tot Apeldoorn.
Energieneutraal
Het originele van CleanTechRegio is de bottom-up benadering en de nadruk op de vraagzijde van innovatie. Natuurlijk wordt er in Wageningen ook gegeten, en in Nijmegen leeft men vast gezond, maar de ambitie van de Stedendriehoek om de proeftuin van technologie uit de eigen regio te worden is onderscheidend. De D66 fractie was in november in Zutphen om inzicht te krijgen in de inzending voor de EO Wijersprijs, waarbij de ambitie is om energieneutraal te zijn in 2030. Dat is een ambitieus doel, dat vonden veel statenleden, maar al haal je maar de helft van dat doel dan ben je al een heel einde. Je gaat ook niet naar de Olympische spelen om de negende plaats te halen.
Routekaart en Vliegwielprojecten
Maar het halen van de ambitie van energieneutraliteit is een stevige ambitie. Ook al stelt D66 voor om in de komende vier jaar 600 Mln beschikbaar te stellen voor duurzame energie en energiebesparing dan ben je er nog lang niet. De regio stelt voor om met vliegwielprojecten de ambitie te realiseren. Ik adviseer om niet te snel van ambitie naar project te gaan. Ontwikkel eerder een routekaart (ja een echte, met mijlpalen) en gebruik de vliegwielprojecten om te starten.
Tenslotte is de kracht van een concept dat het anderen niet uitsluit. De Stedendriehoek is meer dan cleantech en cleantech is er niet alleen in de Stedendriehoek. Een proeftuin mag een hek hebben, maar de vogels trekken zich daar niets van aan. Zorg dat je blijft uitvliegen om geïnspireerd te raken en anderen te inspireren.