Goederenspoor door Gelderland

In Eefde en Velp heeft het Campagneteam van D66 Gelderland in samenwerking met de afdelingen Rheden en Lochem ballonnen opgelaten om stil te staan bij de overlast van een forse toename van goederenvervoer overde IJssellijn. De actie was te zien op het avondjournaal van Omroep Gelderland. Er waren leden van RONA en een vijftigtal burgers aanwezig.

Scheffer (D66) post brief naar Minister van I&M over Spoor in Rivierenland

In Culemborg heeft op zaterdag 26 februari Michiel Scheffer, lijsttrekker D66 Gelderland een brief aan de Minister van Infrastructuur en Milieu sturen. Deze brief werd gestuurd in samenwerking met de afdelingen Culemborg, Buren en Geldermalsen.

Scheffer wil duidelijkheid van de Minister over de toekomst van het spoortraject tussen Utrecht en ’s Hertogenbosch. Het is nu nog steeds onduidelijk of er een verbreding naar vier sporen op dit traject komt.

Volgens ProRail is er geen sprak van een verdere spoorverbreding. De stukken scheppen echter onduidelijkheid. In de praktijk zijn er aanwijzingen die er op duiden dat ProRail toch bezig is met een verbreding. Het lijkt er op dat de nieuwe spoorbrug in Tricht al klaar is voor vier sporen. En in Geldermalsen hebben in januari 2010 werkzaamheden plaatsgevonden waarbij de kabelsleuf al klaar is gemaakt voor een verbreding van het spoor.

De gevolgen van de eventuele spoorverbreding zijn enorm. Vooral voor omwonenden wordt veel overlast verwacht. Het gaat om geluidsoverlast maar ook om extra trillingen. Verder dreigt de veiligheid voor omwonenden in gevaar te komen. De inwoners van Tricht vrezen voor een tweedeling in hun dorp.

Al deze vergaande gevolgen zorgen ervoor dat D66 Gelderland duidelijkheid over de situatie wil. Het lijkt er nu op alsof er langzaamaan iets gerealiseerd wordt waar omwonenden niet van op de hoogte zijn. Volgens D66 Gelderland een zeer zorgelijke situatie. Daarom pleit D66 voor een zorgvuldige afweging van alternatieven en openheid naar de omwonenden. Zodat zij ook hun stem kunnen laten horen voordat het plan gerealiseerd is.