Boerenverstand in het debat

De HR-CV Ketel: eigenlijk sociaal-liberaal en duurzaam

Apeldoorn: broedplaats van de HR-CV Ketel

Vandaag een echt verkiezingsdebat met breed geinteresseerden burgers in Apeldoorn. Apeldoorn is de stad waar rond 1980 de HR CV Ketel is uitgevonden: een zege voor de economie, voor het milieu en ook sociaal. Die verbinding moeten we vaker leggen. Niemand wordt slechter van energiebesparen.  Ik kwam in zware moeilijkheden toen ik aangesproken werd over het verlenen van een vergunning aan een biomassaverwerkingsinstallatie op industrieterrein de Maten. Ik gaf aan dat dat kon, hoewel een situatie in de stad verre van ideaal en dat overlast voor omwonenden beperkt moest worden.

Een collega lijsttrekker vond dat biogas alleen gemaakt mag worden van diervriendelijk gehouden dieren. Een sympathieke gedachte maar we hebben twee uitdagingen : een omslag van olie naar duurzame bronnen en van bioindustrie naar duurzame diervriendelijke veeteelt.

Maar ondertussen moeten we iets met de stront doen, en dan is verwerking tot energie de minste kwaad. Een SP lid gooide er een schepje bovenop dat als we het aantrekkelijk maken om gas te winnen uit kippenstront, we steeds meer kippen gingen houden. Toen moest ik toch een elementaire economische wijsheid er door heen gooien dat er echt niemand kippen houdt om het afval.

Laten we er niet omheen draaien de overgang van een economisch systeem naar de andere gaat niet pijnloos, maar doorgaan op dezelfde voet is evenmin pijnloos. In de aanpassing van onze economie en energiehuishouding zullen we tijdelijk concessies moeten doen. De overlast van het niet veranderen zullen rond 2030 echt ondragelijk worden. De uitdaging, en dat heb ik vaker gezegd in Apeldoorn is niet denken in tegenstellingen maar in wegen om veranderingen mogelijk en aanvaardbaar te maken. Voor de toekomst van onze kinderen.

Ik moest regelmatig aan Jan Terlouw en aan Stach denken. Terlouw woont niet ver van Apeldoorn