Gelderland heeft een Kenniseconomie

Michiel Scheffer (D66) op bezoek bij NXP

Michiel Scheffer (D66) op bezoek bij NXP

Vandaag waren lijsttrekkers en kandidaten van verschillende partijen te gast bij NXP Semiconductors in Nijmegen. Nog niet iedereen wist het maar we hebben een kenniseconomie in Gelderland. Er werken zelfs 30.000 mensen in onderzoek en ontwikkeling in Gelderland. Dat is bijna evenveel als in de landbouw, maar het gemiddelde inkomen is aanmerkelijk hoger, en de afgeleide werkgelegenheid is zelfs nog hoger. Alleen als je het debat in de Staten hoort dan zou je denken dat de landbouw de drager is van de Gelderse economie is. Welnu, de kenniseconomie is ook de liefde van de politiek waard.

In dat licht is het opmerkelijk dat een uitnodiging van de Radboud Universiteit aan de politieke partijen voor een debat op 28 februari  niet is opgenomen door partijen in alle delen van het politieke spectrum. Ik daag de lijsttrekkers van alle partijen alsnog uit om dit debat met mij te voeren. Ik heb de uitnodiging aanvaard. Omdat de 30.000 mensen in de kenniseconomie en de bijna 50.000 studenten in Gelderland ook onze waardering verdienen.

Waarom verdient de kenniseconomie onze aandacht

In de eerste plaats geeft kennis ons de kans om grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan: efficiënter energiegebruik en duurzame  energieopwekking, gezonder eten, gezonder leven (en ook een effectieve en efficiente gezondheidzorg), onderling verbonden zijn en samen genieten.  De toekomst gaat om challenge based innovation, oplossingen zoeken voor de grote maatschappelijke vraagstukken. Daar werkt NXP net als vele andere bedrijven aan en daar kan Gelderland beter aan werken.

In de tweede plaats is innovatie een echte banenmotor. Banen voor onderzoekers maar ook voor startende ondernemers maar ook voor ondersteunende bedrijven en diensten. Het is een banenmotor in Nijmegen en Wageningen, maar dat wordt ook steeds meer rond die steden. Je moet daarbij niet eng denken. Innovatie en technologie overschrijden makkelijk de provinciegrenzen.

In de derde plaats draagt innovatie ook bij aan de vitaliteit van de steden. Nijmegen zonder Universiteit is een soort Venlo, zeggen ze in Nijmegen. Nijmegen is gelukkig waterstofperoxydevrij. Hier spelen we met grafeen een spannend nieuw materiaal met bijzondere eigenschappen. Hier hebben we Sybrand de Jong die dansfeesten organiseert op cosmische stralen.

Op 15 Februari lanceert D66 een actieplan voor de Kenniseconomie in Gelderland. Maar allereerst daag ik de lijsttrekkers uit het debat aan te gaan over de kenniseconomie. Want het gaat hier om de toekomst van onze kinderen in Gelderland in 2030.