D66 Gelderland komt op voor Hoger Onderwijs

De campagnedag begon vroeg om 7.00 uur bij het bestuursgebouw van de Radboud Universiteit. Mijn vrouw uitgezwaaid en 240 hoogleraren en medewerkers een D66 flyer gegeven. Daarna van 9.00 tot 11.00 met de kandidaten Wouter Saes (plaats 3 en student) en Lucia van Milaan (plaats 4) hebben we de studenten ondersteund. Ruim 500 studenten gingen met de bus van Nijmegen naar Den Haag. Nijmegen was de gangmaker van de demonstratie. Nijmegen in beeld bij Studentenacties

Daarna hebben we nog tot 12.00 op het station gestaan. Daar kwamen studenten uit Ede die flyers hadden gekregen van Fleur van der Schalk (plaats 2) en Osman Bicen (plaats 7).

Nijmeegse Studenten op het Malieveld: dank aan Joep Bos-Coenraad

Waarom deze inzet. Het gaat het om de toekomst van Nederland. Als we het van kennis moeten hebben (en niet van lage lonen) dan moeten we investeren in kennis, Natuurlijk mag er hervormd worden en mag er ook kwaliteit worden geeist. Maar Nederland is ook een land waar we kansen geven aan mensen die op hun 11de een VMBO advies alsnog via HBO naar de Universiteit te kunnen. Ik denk dan aan Dave Blank onze hoogleraar Nanotechnologie in Twente, die van LBO een baanbrekende onderzoeker werd.

Het gaat om onze mensen. In Nijmegen is 47% van de bevolking hoger opgeleid zoals onze burgemeester en voortreffelijke kandidaat voor de Eerste Kamer Thom de Graaf benadrukte. We zullen niet rusten voordat iedereen in Nederland beter is opgeleid. In Nijmegen, Wageningen of Arnhem en Apeldoorn gaat het niet alleen maar om de Universiteiten maar ook om bedrijven in voeding, gezondheidszorg, ICT, multimedia en cultuur. Nijmegen zonder Universiteit is Venlo, Wageningen niet meer dan Den Briel. Pechtold spreekt op Malieveld 21 Januari 2010

Het gaat er om dat de provincie meer kan met haar kennisinstellingen. Deze regering haalt ongeveer 300 mln aardgasgeld weg bij onderzoek. Daardoor verliezen we de aansluiting bij Europees onderzoek. D66 wil bijna 100 Mln investeren in kennis in Gelderland. Om beter aan te sluiten bij Europees onderzoek, om een sprong voorwaarts te maken in energietechnologie, om starters te ondersteunen die de banken te riskant vinden.

Magnetenlab in Nijmegen: Unieke Technologie