Nieuwjaarsborrels: zakkenvullers

De eerste week van het nieuwe jaar is de week van de nieuwjaarsborrels. Het zijn er teveel. D66 Gelderland heeft hem zelfs tegelijkertijd met D66 Nijmegen. (Vrijdag 7 Januari om 16.30 in Doorwerth). De gemeentes Nijmegen en Doetinchem hadden hun borrels op maandag 3, en de provincie op dinsdag 4. Opmerkelijk: bij beide borrels waren interviews van Omroep Gelderland met de strekking om in deze tijden van bezuinigigen af te zien van de borrels. Dit natuurlijk allemaal in het kader van het beeld van politici/bestuurders als zakkenvullers. Ik verzet me tegen dat beeld.

Ten eerste het beeld van een zelfdienende elite. Laat ik eerlijk zijn als ik ongedwongen gezellig over Opera, Fietsen of gelderse worst wil praten, dan ga ik niet naar een nieuwjaarsborrel van een lokale overheid. Het is zuiver functioneel. Het is niet helemaal ongezellig, want net als bij logistiek medewerkers, kraamhulpen, orthopedagogen of  bergbeklimmers een gezamenlijke interesse schept een band. Politici zijn net gewone vakmensen.   

Ten tweede als je alle contacten die je in tijdens een borrel ontmoet één voor  één wilt bezoeken dan ben je al snel twee dagen bezig met afspraken maken. Bovendien wordt je nog eens verrast. Ik werd verrast dor burgers die zich zorgen maken over een overbodige Rondweg bij ‘t Harde. Ik deel hun zorg. We gaan in februari kijken. Ik had ook andere zorgen, want soms moet je tussen partijen wat zeer wegnemen. Dat gaat toch echt beter in de wandelgang dan in de statenzaal. Een scheiding die je voorkomt je in de keuken vecht je niet uit in de rechtzaal. Hier geldt hoe meer worst hoe beter Gelderland (en van worst geldt dat je niet wilt weten hoe hij gemaakt wordt).

Ten derde verzet ik mij tegen het beeld van de zakkenvuller. De statenleden krijgen een vergoeding van 100 Euro per maand voor een inzet van 20 uur. Ik vind dat prima. Geen klacht. De democratie is goedkoop in Nederland. Maar ik verzet me tegen een beeld van zakkenvullers voor lieden die veel tijd steken in de publieke zaak voor een vergoeding van een verpleegster, politieagente, chef magazijn of textielarbeider. Ik zet wel kantekeningen bij bestuurders in semipublieke organisaties boven de Balkenende norm, maar dat zijn geen gemeente en statenleden.

Overigens ben ik van mening dat er geen rondweg bij ‘t Harde moet komen.