Eerst dan maar nadenken…

dezer dagen moet ik denken aan een geweldige tekening van Jos Collignon. We spreken 1987 ten tijde van de introductie van de nieuwe schietinstructie voor de politie. Dit voorbeeld kan ook verbreed worden naar het optreden van de AIVD en het OM bij de aanhouding van de 12 Somaliërs in Rotterdam en Gilze-Rijen.  De uitspraak van Wilders, ter schoffering van Koningin Beatrix, getuigd van hetzelfde korte lontje en zo ook het misbruik van de voetbalwet door de Burgemeester van Den Haag om onrust rond de jaarwisseling aan te pakken.

Ik doe eerst en denk dan na...

Nieuwe Schietinstructie Politie (1987)

De aanbevelingen voor een nieuwe schietinstructie van 1987 ging over het versoepelen van de noodzaak tot waarschuwen van een vluchtende verdachte. Deze instructie is nooit doorgevoerd. In 1992 hebben de Ministers Dales en Hirsch Ballin nogmaals bevestigd dat schietwapens alleen  mogen worden ingezet als er (een ernstig vermoeden tot) een gewapende tegenstander is. Daarbij zijn arrestatieteams zo getraind om met eensterke overmacht (en gewapend) zo op te treden dat de arrestanten afzien van geweld. Deze “shock en awe” , is op kerstdag toegepast op een belwinkel in Rotterdam bij de arrestatie van 12 Somaliërs.

De mate van geweld die tegenwoordig toegepast wordt is zo indrukwekkend dat als achteraf blijkt dat de verdachten onschuldig waren, de schade (materieel en immaterieel) voor betrokkenen aanzienlijk is. Daarom  is ook terughoudendheid gevraagd bij de inzet van zwaar geweld.   In de aanpak van vermeend terrorisme is dit de laatste 10 jaar doorgeschoten. Alleen het optreden in het Laakkwartier had een stevige grond van aanwijzingen. Bij alle andere incidenten waren de aanwijzingen dubieus. Voorkomen is beter dan genezen, is dan de dooddoener. Dat gaat voorbij aan het effect van een arrestatie ten onrechte (wie mijn eigen ervaring wil lezen) op het rechtsgevoel van betrokkene. Ik lijd er nog steeds onder, bijna 20 jaar later.

Nog erger zijn politici die zonder enigzins kennis te nemen van het geheel aan feiten al hun mond open doen. Wilders vond het nodig om op tweede kerstdag de arrestatie van de 12 Somaliërs aan te grijpen voor zijn Heilige Oorlog, en passant de Koningin schofferend en onbedoeld aan te geven dat hij zich geraakt voelde door haar kerstwoorden. Stond want ik schoot, dat is kennelijk de oproep van onze blonde profeet. Had Wilders 48 uur gewacht dan had hij niet voor aap gestaan met zijn kort lontje. De aanwijzingen van de AIVD bleken mager, het optreden van het OM buiten proportie en er  waren inmiddels al 11 van de 12 Somaliers vrijgelaten. Niet voor niets deed EU Commissie Voorzitter Barroso een oproep aan politici om vaker te zwijgen. Was die oproep op 2de kerstdag ook aan Wilders gericht. Politici mogen best nadenken.

Ik houd ook mijn mond tot 1 Januari en ik koop ook geen vuurwerk (sorry Jan Terlouw).