Slow Food in Gelderland

Hammen en Worsten

Gelderse Worst van TerWeele

Op weg naar de Veluwe gestopt bij Slagerij TerWeele in Emst (filiaal van Oene). De biefstukken van zeldzame kwaliteit, maar daar betaal je dan ook meer dan een kiloknaller prijs voor. Aan te raden voor de flexitariër: die ik ben: drie dagen vegetariër, een dag vis en drie dagen hoogwaardig vlees, bij voorkeur biologisch en niet meer dan 400 gram in totaal per week. De biefstukken van Ter Weele zijn niet biologisch. Desgevraagd antwoordt Ter Weele: “Biologisch? Nee. Maar ik ken de koe”. Ze zijn wel goddelijk lekker en ze komen van koeien die in de wei hebben gestaan. Kort bakken, alleen met wat peper, wat tijm en een beetje goede olijfolie. Drink daarbij een Rode Wijn uit de Achterhoek: een Maréchal Foch van de Vordense wijnmakers.

Bij de Knollentuin (Fransestraat, Nijmegen) brood gehaald. Deze is wel biologisch, (bijvoorkeur het Akkerbrood) en je kunt er biologische kaas uit het land van Maas en Waal bij kopen (Ravenswaard) of biologische perenstroop uit de Betuwe.  De scharreleieren uit het Land van Maas en Waal. Op de biologische markt op het Kelfkensbos te Nijmegen haal je biologische paddestoelen, geteeld op houtsnippers in Kerkdriel. Samen te combineren in een omelet. Voor een vegetarische schotel ga je voor de zeldzame groentes van de biologische tuinderij Rafelder in Etten bij Doetinchem, zoals schorseneren, aardpeer en raapjes (eventueel gestoofd in boter met paddestoelen) en winterpostelijn (door de puree). Boerderij de Hoge Born in Wageningen heeft ook een geweldig aanbod biologische groente. Schenk hierbij een glas van Colonjes, bijvoorkeur de Witte Riesel.

Voor toe neem je chocola van de Pelikaan in Zutphen, een Arnhem Meisje van van Asselt in … Arnhem.  De Koffie laat je branden bij de Commanderie van St Jan in Nijmegen op de Franseplaats. En na afloop een glasje Betuwse goud: sterke drank van Lubberhuizen en Raaff.

Met zulke Calvados heb je Frankrijk niet meer nodig, zo kun je leven als God in Gelderland.