Integriteit van bestuur en vertegenwoordiging

Bij de presentatie van kandidaten vanochtend op het regiocongres werd gevraagd naar mogelijke strijdige belangen tussen mijn ondernemerschap en een politieke loopbaan. Om daar volstrekte helderheid in te brengen zal ik ten eerste mijn  belangen beschrijven en ten tweede een aantal principes aangeven die ik zal hanteren. Daarbij ga ik uit van de Handreiking Integriteit van bestuurders bij gemeenten en provincies van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Op dit moment ben ik Directeur en Grootaandeelhouder (via Polisema bv) van Noeton Policy in Innovation BV gevestigd in Nijmegen. Mede aandeelhouder is Technodome BV gevestigd in Hengelo.

Een van de activiteiten is het adviseren van klanten rond het verkrijgen en/of beheren van subsidies. Die activiteit vertegenwoordigd 60%  van de omzet van Noeton. Daarvan is 70% in Nederland, maar 65% van die subsidies komen direct of indirect van de Europese Commissie. Noéton ontvangt subsidie, adviseert klanten op het gebied van subsidies of voert projecten uit namens klanten of voert taken uit binnen projecten voor klanten. Op dit moment, en ook niet in de afgelopen 10 jaar heeft Noéton geen directe relatie gehad met de Provincie, noch als klant noch als subsidieverlener. Op dit moment heeft Noeton wel één klant die twee subsidies aanvraagt die indirect door de Provincie (via Interreg IV A) worden gecofinancierd. Tot begin 2009 leverde Noéton adviezen aan de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Op dit moment adviseert Noéton de gemeente Arnhem bij de coördinatie van een Europees Project (Interreg IVc) dat direct door de Europese Commissie wordt gefinancierd. Dit project loopt tot eind 2010. Daarbuiten heeft klanten in Overijssel, Noord-Brabant en verder buiten Nederland. Op dit moment is er geen belangenverstrengeling in relatie tot statenlidmaatschap.

In de toekomst zullen de volgende principes gelden:

- Noéton zal niet namens of voor klanten subsidies aanvragen bij de Provincie of bij de door de provincie ingestelde fondsen.

- Noéton zal niet namens of voor klanten adviseren ten aanzien van onderwerpen die Provinciaal beleid raken en waar het statenlidmaatschap een bijzondere invloed of informatie verleent.

- Noéton zal geen opdrachten zoeken bij de Provincie of bij organisaties die in aanzienlijke mate een subsidierelatie met de provincie hebben.

- Indien er bij  bestaande of nieuwe klanten sprake is van een relatie met de provincie zal ik van deze relatie melding doen in de fractie.

- Indien ik Gedeputeerde zou worden, zullen de aandelen van Polisema BV in  Noéton BV overgedragen worden aan Technodome BV in Hengelo, met recht op terugkoop bij beëindiging van het ambt.

Alle bovenstaande principes gelden ook voor andere kandidaat-Statenleden of gedeputeerden namens D66. Daarnaast geldt onverkort de regelingen van het huishoudelijk reglement van D66 ten aanzien van belangenverstrengeling.