Nieuwe Energie voor Gelderland

Vandaag is het de dag van de waarheid: we stemmen voor de Tweede Kamer. In Nijmegen is een groep van 40 vrijwilligers ongeveer 200 uur actief geweest in de campagne. Ook Beuningen en Heumen zijn samen met Wijchen en Ubbergen actief geworden. Dit was ook een repetitie voor de Statenverkiezingen in 2011. Ook daar zal elke stem tellen om te komen tot een beter bestuur in Gelderland. Vandaag sluit ook de kandidaatstelling voor het lijsstrekkerschap.

Aan de leden en kiezers in Gelderland is dit mijn kernboodschap:

Gelderland kan zoveel beter. Onze industrie verliest de slag met Azië. Onze wegen slibben dicht. Ons landschap verrommelt. En we hebben in Gelderland zo’n mooie uitgangspositie. We zitten er met onze neus boven op. We hebben de kennis in huis, in bedrijven en universiteiten. Met die kennis en ondernemerschap kunnen we dynamiek en duurzaamheid op een hoger plan brengen. We hebben prachtige natuur- en cultuurlandschappen. We hebben dynamische steden en mooie dorpen in een regio op een menselijke maat.

Maar het provinciebestuur verstrooit zijn aandacht over teveel beleid en projectjes. Het Gelderse geld wordt niet goed besteed. Maar de provincie beschikt wél over een fonds van € 4,5 miljard uit de verkoop van Nuon aandelen. Blijven we strooien? Leveren we bij gebrek aan daadkracht ons geld in bij het Rijk? Of gaan we duurzaam economisch ontwikkelen?

Ik wil dat onze provincie zich richt op haar kerntaken: ruimte, natuur, milieu en econo­mie. En niet alleen regisseert en controleert maar ook investeert. Dat vraagt om visie en leiderschap, maar ook betrouwbaar en transparant beleid. Daar heeft het de afgelopen jaren aan ontbroken, en daar heeft D66 terecht de vinger op gelegd.

Anders, Ja!

Anders, Ja! Ook in Gelderland, met een andere coalitie, met D66 met frisse mensen. Maar een campagne voor de Provinciale Staten is de moeilijkste campagne die er is. We hebben een hoog ambitieniveau nodig om Gelderland in beweging te zetten en het bestuur te veranderen. Dat kan als we voortbouwen op onze nieuwe kracht in de raden. We zullen veel moeten ontmoeten en moeten luisteren. We zullen de erva­ringen en ideeën van Gelderlanders moeten meenemen in onze analyse en in onze oplos­singen. Met overtuiging en consistentie kan ik het gedachtegoed en de politieke stijl van D66 in Gelderland vormgeven en uitdragen. Ik wil dat graag in samenwerking met jullie doen.