Lijsttrekker D66 PS2019

Mijn politieke inzet is, geïnspireerd door Jan Terlouw, werk maken van het leven van onze kinderen. Ik denk dan aan een net geboren kind. Ik noem hem Pieter Buurman, maar het had ook een buurmeisje kunnen zijn. Onze Buurman wordt geboren in een van de rijkste en gelukkigste provincies op aarde. Dat is fijn, want we kunnen in Gelderland mooi werken, wonen, liefhebben en liefhebberijen hebben. Maar ons geluk is kwetsbaar, niet vanzelfsprekend. Hij heeft lieve ouders, onze Buurman, maar er is werk te doen.

Goed Klimaat

Werk maken van een goed klimaat. Dat is de uitdaging van 2019 tot overmorgen. Omdat onze Pieter ook een mooie wereld verdient. Ik heb als gedeputeerde fors ingezet op circulaire economie. Gelderland moet de eerste afvalloze provincie worden. Maar er is ook veel te doen aan duurzame energie, eiwittransitie (minder vlees maken en eten), vruchtbare bodem en voldoende drinkwater. Daar wil ik ook na 2019 werk van maken.

Voor Iedereen

Werk maken voor iedereen. Want onze Buurman kan zijn talenten later voor die betere wereld inzetten. Toen ik in 2011 voor D66 aan het werk ging, zaten we in de diepste economische crisis na de oorlog. Werkzekerheid was weg, dat gaat nu beter, maar te veel mensen staan nog aan de kant. Het verduurzamen van woningen, het plaatsen van zonnepanelen of gasloos verwarmen, vraagt om de hersenen en handen van velen. Dat vereist goede samenwerking van onderwijs en arbeidsmarkt. Ook na 2019.

Gelderland in Europa

Werk maken van open grenzen. Toen ik in 2015 gedeputeerde wer, was er onzekerheid over de toekomst van Europa. Onze Buurman zal net als zoveel jongeren houden van vrij reizen, leren en werken in Europa. De Brexit, misschien in 2019 een week na de statenverkiezing is een klap, maar uit Berlijn en Parijs komt nieuw elan. Als grensprovincie kan Gelderland niet zonder Europa en Europa kan niet zonder onze kennis over duurzaam eten, slimme elektronica voor zorg op afstand en emissievrij vervoer. Gelderland is de proeftuin van Europa voor de economie van morgen.

Lijsttrekker voor D66

Werk maken van D66. Als lijsttrekker heb ik samen met jullie twee keer een overwinning mogen vieren die de landelijke trend overtrof. In 2019 is dat geen vanzelfsprekendheid, maar ik sta te springen om die uitdaging aan te gaan. Ik heb al twee Bergen en Dalen (1984 en 2006) met D66 meegemaakt. Deze berg fietsen we ook samen op. We moeten slim zijn, vasthoudend en weer veel aan de deur kloppen en op straat in gesprek gaan. Ik wil dat graag met jullie voor elkaar krijgen.