Wie wordt de nieuwe Einstein?

‘Je kunt de uitdagingen van morgen niet oplossen met de kennis van gisteren’ zei werelds grootste geleerde Albert Einstein bij de start van de 19e eeuw. Met zijn ideeën over tijd, ruimte en licht inspireerde Einstein generaties van uitvinders, die ons leven ingrijpend veranderd hebben.

Aan het begin van de 21ste eeuw staan we weer aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De wereld verandert razendsnel. De aarde warmt op, grondstoffen worden schaars en steden puilen uit. We kunnen uitdagingen zoals klimaatverandering, verstedelijking en duurzaam produceren van voedsel alleen oplossen met een andere manier van denken en werken. Hiervoor hebben we nieuwe technologieën nodig.

De afgelopen tien jaar staan bol van de uitvindingen die ons leven ingrijpend veranderd hebben. De beschikbaarheid van grote hoeveelheden data (Big Data), de sterke verbetering van kunstmatige intelligentie (robotisering) en de opkomst van digitale platforms zoals Uber, Facebook en Airbnb, hebben een enorme impact op ons bestaan.

Met de Gelderse Einsteinweek dagen provincie Gelderland, Arnhem en Nijmegen de nieuwe Einsteins uit om nieuwe oplossingen te vinden voor de uitdagingen van morgen. Alles draait deze week om de invloed van technologische ontwikkelingen op ons dagelijks leven. Hoe kunnen we meer profiteren van nieuwe technologie zonder onze aarde aan te tasten? Hoe maken we het Spijkerkwartier afvalvrij? Hoe houden we de binnenstad in de toekomst bereikbaar? Hoe voeden we de wereld zonder die op te warmen?

In het Einstein Lab op het Gele Rijdersplein gaan 60 vernieuwers die uitdaging aan. Dat doen ze niet alleen. Ze krijgen hierbij hulp van de meest innovatieve bedrijven van Gelderland. Dat is nodig, want de toekomst maak je samen. Daarom roepen we ondernemers op meer te investeren in duurzame innovaties en het onderwijs meer te investeren in techniekonderwijs. Maar de sleutel voor de toekomst ligt bij de jeugd.

Steeds minder jongeren voor een techniekopleiding. Het imago van techniek is er nog steeds een van vieze vingers en niet van dataspecialisten en internetpioniers. Dat is al lang achterhaald. De techniek van morgen is spannend en dynamisch. We hebben dringend nieuwe vakmensen nodig voor de economie van de toekomst. Kies voor techniek en verander de wereld. Wie weet komt de nieuwe Einstein wel uit Gelderland!

 

Michiel Scheffer (gedeputeerde Provincie Gelderland) en Ron König (wethouder gemeente Arnhem)