In Memoriam Dany Jacobs

Woensdag 11 februari is Dany Jacobs onverwacht overleden. Dany Jacobs, was geboren in Brugge maar had zich met Gelderland verbonden door zijn woonplaats Zutphen en zijn betrokkenheid bij ARTEZ van 2007 tot 2014. Hij was romantisch over Gelderland via zijn vriendin Marjanne, minder romantisch was hij over het innovatiebeleid van Gelderland. Dat kon hij zakelijk analyseren en dat hield mij scherp.

De paden van Dany en ik hebben elkaar vaak gekruist: we hebben beide Belgische roots en deelden beiden een passie voor innovatie, industriepolitiek en mode. Van 1987 tot 1993 zat ik met Dany in de Studiekring voor Technologiebeleid en Industriepolitiek van de SISWO. In 2002 heb ik de subsidieaanvraag voor zijn lectoraat aan de AMFI geschreven. Vanaf 2004 waren we collega-lectoren (ik bij Saxion) en vanaf 2008 waren we samen met Anneke Smelik (Radboud) en Jose Teunissen (ARTEZ) de trekkers van het NWO Modeonderzoek project. Van 2010 tot 2013 zaten we samen in het Organza project met de Stad Arnhem.

Dany was een eigenzinnig onderzoeker met uitgesproken opvattingen. Hij kon als een franstalige belg debatteren waarin de zaak even belangrijker was dan de persoonlijke verhoudingen. Ik heb Dany ook in de avonduren meegemaakt na menig congres of werkgroep en dan waren de persoonlijke verhoudingen altijd belangrijker dan de inhoud. Dany heeft veel betekent in het agenderen en aanscherpen van innovatiebeleid. In de laatste tien jaar had Dany veel aandacht voor mode (inhoudelijk dan) en voor niet-technologische innovatie. Daarin liep hij voor de mode vooruit. Dany was nog niet klaar met Nederland. Zijn overlijden komt te vroeg. We zullen hem missen.