Nieuwjaarspeech: Nijmegen 10 januari

Democraten, geachte gasten,

 

Voor u staat een trotse lijsttrekker van D66 Gelderland. Trots omdat de verkiezingen er toe doen. Trots omdat we met een enorme nieuwe energie met 2500 leden de campagne ingaan. Trots omdat bij deze nieuwjaarsborrel van D66 Gelderland en het Rijk van Nijmegen de raadsleden, de statenleden, de waterschappen, de tweede kamer, de eerste kamer en het Europees parlement vertegenwoordigd zijn. Trots omdat we een geweldige lijst met talentvolle kandidaten hebben: op plaats 2 Fleur van der Schalk uit Arnhem, op 3 Rita Braam uit Culemborg, op 4 Lucia van Milaan uit Berkelland, op 5 Rigo Heldoorn uit Doetinchem, Celine Blom uit Barneveld staat op 6, net als ik uit Nijmegen Stan Hellegers op 7 en tenslotte ook hier op 8, Antoon Kanis uit Wageningen.

10689529_769442543125059_7223367120843008727_n

Het is nu 10 januari, nog 66 dagen te gaan voor de verkiezingen op 18 Maart. Drie verkiezingen: uw stem voor de staten werkt door in de eerste kamer. Onze lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Thom de Graaf, komt immers ook uit Gelderland. Samen met Alexander drie lijsttrekkers die zich volop gaan inzetten voor 18 maart. Het gaat ook om de waterschappen waar D66 drie kandidaten levert voor de lijst Water Natuurlijk.

Meer banen: Investeren in Gelderland

Democraten, de verkiezingen van 18 maart doen er toe. Als we op campagne gaan in Culemborg, Ede, Nijmegen of Apeldoorn komen we op de stations in gesprek met velen van de 200.000 Gelderlanders die elke dag met de trein, de auto, de bus of de fiets in een andere provincie gaan werken. Ik zie er een aantal hier staan. Het is fijn dat Gelderland een mooie woonprovincie is maar het mag ook een mooie werkprovincie. Daarom moeten we investeringen in innovatie, in industrie en onze steden mogelijk maken. D66 is voor investeringen in een nieuwe economie, gebaseerd op innovatie en duurzaamheid: voor de banen van morgen en overmorgen. Gelderland heeft 4 Miljard euro vermogen, we hebben dan ook de plicht om dat te investeren. Als Alexander Pechtold en ook Thom de Graaf zich inzetten voor hervormen in Den Haag, dan moeten wij inzetten op investeringen. We zetten het Gelders vermogen liever in Gelderland dan in Franse staatsleningen.

Beter Onderwijs en Cultuur

Beter onderwijs is noodzakelijk om meer banen te krijgen. Onze kiezers weten dat kennis is belangrijker voor concurrentievermogen dan minder regels en betere wegen. Onze culturele en kennisinfrastructuur moet onderhouden en verbeterd worden. De Provincie gaat weliswaar niet over onderwijs, maar we helpen scholen met energiebesparend. We mogen scholen ook helpen met het financieren van zonnepanelen en van warmte-kracht installaties. De regionaal-economische taken van de provincie houden ook impliciet in dat we over aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt gaan en ook over levenslang leren. Wat D66 betreft maakt de provincie werk van meer aandacht voor technisch onderwijs, goede techniek lokalen en van stages en leerwerkplekken. En onderwijs is ook de plaats waar we onze cultuur delen en andere culturen leren kennen. Wat D66 betreft blijft er kindertheater op school mogelijk voor begrip en dialoog. Dat blijft  nodig.

Minder Bestuur

Wie in het openbaar bestuur, gekozen wordt, staat verstelt van de bestuurlijke drukte in ons land. Het gaat dan om taken waar drie bestuurslagen over gaan, over bevoegdheden die elkaar overlappen, een onbeperkte lappendeken aan gemeentelijke samenwerking zonder democratische toezicht en een bestuur dat het de burger moeilijk maakt om een subsidie aan te vragen of een vergunning te krijgen. Zo staat de overheid de participerende burger te vaak in de weg. Vaak doen we dat omdat we dat als politici een goed idee niet zelf hebben gevonden. De politiek moet loslaten, burgers de ruimte geven verantwoordelijkheid voor hun omgeving te te nemen. We hebben teveel bestuur in Nederland.  Daarom is D66 Gelderland voor de vorming van een landsdeel Oost. Dat willen we niet alleen om bestuurlijke drukte weg te nemen, maar ook omdat Oost-Nederland eigen beleid kan maken voor landbouw en natuur en voor industrie en arbeidsmarkt. Als uitloper van Duitsland en als corridor tussen Rotte en Ruhr, hebben we eigen prioriteiten die in Den Haag niet altijd voorrang krijgen.

Meer D66 in Gelderland

Democraten, we kunnen op 18 maart 2015 de grootste partij in Gelderland. Dat waren we bij de Gemeenteraadsverkiezingen al in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en in de Stedendriehoek. Uit de landelijke en provinciale peilingen blijkt er een nek aan nek race te zijn tussen vier partijen. Met een goede campagne: zichtbaar op bushaltes en in witte jacks, kunnen we de grootste partij worden. dat is nodig om een agenda van nieuwe groei en investering mogelijk te maken. Daarvoor is jullie energie nodig, maar ook nog steeds ook geld. Blijf doneren voor de campagne.