Gelderse Groeitour in Zevenaar en Arnhem

Vandaag hield de D66 Gelderse Groeitour halte bij het Liemerscollege in Zevenaar en de Kleefse Waard in Arnhem. Ik was er samen met Stan Hellegers vanuit D66 Gelderland. In Zevenaar was er ook Tienke v.d. Werff (wethouder) en D66 Raadsleden Peter Pollmann en Karin Goes. In Arnhem waren we met raadsleden Sabine Andeweg, Matthijs Loor en Ibrahim Guven.

Onderwijs en Techniek In Zevenaar

De subsidieaanvraag bij de Provincie voor een technieklokaal in Zevenaar was aanleiding voor een flitsbezoek. De uitbreiding van technieklokalen is onderdeel van het techniekpact, waarbij in 2020 alle basisschoolleerlingen 20 uur techniek in de klassen 6 tot 8 moeten doen. Doel is meer lerlingen te interesseren voor technische opleidingen. Dat is dringend nodig want veel VMBO scholen sluiten hun technische opleiding vanwege de hoge kosten en de geringe instroom. Het bedrijfsleven wil steeds meer goed opgeleide technici op minstens MBO-3 niveau maar steeds vaker op HBO niveau. Daarbij is het alleen de VMBO-MBO weg die techniek bijbrengt. De HAVO is weliswaar de vooropleiding voor het HBO, maar kent geen sterke technische traditie.

De crux van technieklokalen is hoe je scholen, leerkrachten en ouders interesseert voor techniek. Het gaat om meer dan een 3-D printer en andere spannende apparatuur. Wat me opvalt in de benadering is de institutionele aanpak. Polderen met directies, daar waar je ook de oudercommissies zou kunnen betrekken (zeg ik als oud-voorzitter van een oudercommissie). Dat is ook wel nodig want het bevorderen van techniek verzand in financiële onderhandelen. Het Liemerscollege vraagt 40 Euro per leerling per jaar voor 10 contacturen in het technieklokaal. De schoolleiding wil dat bedrag niet kwijt. het gaat wel aan beide kanten om een part-time leerkracht. Ik denk dat de Provincie een plan waar ouders daadwerkelijk betrokken wel met steunen. Maar zoals zo vaak moet de provincie investeren daar waar het Rijk faalt in hervormen.

Incubator in Hennep in Arnhem

De volgende stop was in de Kleefse Waard, gemeente Arnhem. Op het oude terrein van ENKA ontstaat een combinatie van bedrijven in de groene technologie. Ik kom hier al tien jaar, omdat ik adviseur ben voor een aantal ENKA schoondochters (nu Bonar en Teijin). Op het terrein bezoeken we  The Greenhouse: een incubator voor startende bedrijven in de energie, milieu en bio-materialen technologie. bedrijven in deze sector hebben het voordeel dat er op het terrein ook voorzieningen zijn voor (kleinschalige) productie zoals stoom, afvalwaterbehandeling. In the Greenhouse worden startende bedrijven niet alleen gehuisvest maar ook ondersteunt met o.a. financieel, marketing en engineering advies.

Een van de bedrijven in The Greenhouse is Stexfibers. Stexfibers heeft een technologie of vezel uit de hennepplant te halen. Vezelhennep heeft een laag THC gehalte. Je wordt er niet vrolijk van. Wel kun je er rijk van worden want een hectare grond in wisselteelt kan ruim 2000kg droge stof opleveren: vezel, maar ook hout of biomassa. Het kosteneffectief ontsluiten van de vezel is wel een uitdaging, en daar is Stexfibers in geslaagd. Wat een uitdaging is, is het organiseren van de waardeketen. Aan de aanvoerzijde is dat het overtuigen van boeren (en eigenaren van braakliggende gronden) om hennep in te zaaien. Daarnaast moet ook de eerste onthouding dicht bij het veld plaatsvinden. Je moet niet met balen hooi over meer dan 20km slepen. Aan de vraagzijde moet je spinners en wevers vinden die hennep willen verwerken in stoffen. Dat valt niet mee. Jeansmerken zijn centenknijpers.  Interieurstoffen en technische materialen bieden meer kans. De provincie Gelderland heeft Greenhouse en Stexfibers ondersteund. In de komende jaren is vooral een makelende rol nodig, om de waardeketen te organiseren en op te schalen.