Europese Week

De week van D66 Gelderland begon in Straatsburg bij het Europees Parlement en eindigde op straat in Nijmegen. Op zaterdag rond kwart voor drie stonden we voor de Primark. Op dit filmpje waren we met de bakfiets, de witte  jassen rond minuut 1,30 in beeld. ik vroeg rond die tijd een stel wat ze belangrijk vonden aan Europa. “We vinden Europa niet belangrijk”. Ik vertelde ze dat als je bij Primark kleren koopt je wel iets met Europa hebt want door de totstandkoming van de interne markt in 1995 konden retailers als H&M, Zara en later Primark (uit Ierland) over Europa.

Voor 1995 had je om zaken te doen in Europa met een stapel van 2 meter regelgeving te maken. Acht en twintig landen elk met eigen regels. Elke dag veranderde in ene van de leden een regel. Elke dag de stapel bijwerken. Tien jaar later was dat nog maar 20 cm en dezelfde in 27 landen. In 1992 kon een Franse pyjama niet in Denemarken verkocht worden. Lippenstift die in Spanje veilig werd gevonden werd in Zweden onveilig voor vrouwen beoordeeld. Maar om van die twee meter stapel regels te komen moesten de lidstaten van de EU van 1985 tot 1995 onderhandelen. Niet iedereen kreeg zijn zin, de ene kreeg gedaan dat bananen krom waren, de andere dat lippenstift een beperkte hoeveelheid kwik bevatte en dat chocola een minimale hoeveelheid cacao  moest bevatten.

Tot tien jaar geleden was er een levendige handel in portemonnaies met 5 of tien vakjes. Voor al die munten. Soms wist je de wisselkoers uit je hoofd, vaak moest je de kranten er op naslaan. Als kleine ondernemer was het factureren (naar negen landen) een dag werk. nadat de Euro was ingevoerd was dat nog maar twee uur werk. Er waren ook geen valutarisico meer. een keer kreeg ik 100 Euro minder betaald omdat de munt was gedevalueerd. Tot 2000 kun je ook nauwelijks pinnen in andere landen. Creditcard mee of eerst even langs de bak om geld te halen. handig dus die portefeuille met 7 vakken.

Twintig jaar geleden waren Polen en Oekraine ongeveer even rijk, nou ja even arm, met een inkomen per hoofd van 5000 Euro per jaar. Twintig jaar later staat Oekraine nog steeds op 5000 Euro, Polen op 22.000 Euro. natuurlijk de EU heeft voor 40 Mld Euro in betere wegen en o geïnvesteerd, maar de Polen hebben ruim 600 Mld Euro meer BNP. Dat komt niet alleen door  die 40 Mld maar ook door de stabiliteit ven de EU, de interne markt en de investeringen van Fiat (ja mijn Fiat is in Polen gemaakt), de opdrachten van IKEA (de Billy) en van Heineken. Ja en er werken in Polen in Nederland, maar er werken ook veel Nederlanders in Polen.

Kortom Europa is zo verweven geraakt met ons dagelijks leven dat we het niet meer merken. We vinden het vanzelfsprekend dat we in een Poolse auto rijden (met een Italiaans merk), dat we een munt betalen, dat we kunnen studeren in Spanje en dat onze vakken hier als bijvakken worden herkend, dat we zorgkosten in het buitenland kunnen maken die vergoed worden voor de verzekering, dat we in 28 landen geld kunnen opnemen, dat de kosten voor vast en mobiel bellen met 80% verlaagd zijn. Kan dat zonder de Europese Unie. Nee dat kan niet, of althans niet zo snel.