D66 over canvas, werk en wonen

In deze dagen van Campagne spreek je veel en luister je veel. Campagne voeren is een wezenlijk onderdeel van de politiek, en aangezien ik pas over een jaar verkiesbaar ben voor de Provinciale Staten, is deze campagne voor mij onderdeel van de permanente campagne. Op maandagavond ging ik canvassen. Canvassen is een techniek die uit de anglosaxische wereld is overgekomen, en bestaat vooral uit direct contact met kiezers. Gisteravond waren we in Nijmegen-Noord. We hoorden veel verwachtingen en wensen.

Ik weet niet of alles op het bord van de politiek of de overheid kan worden gelegd. Zo klagen er bewoners over hun buren, die hun auto in plaats van op de oprijlaan, hem op straat parkeren. Het is niet verboden, maar het is wel hinderlijk voor bewoners die geen parkeerplaats op het erf hebben. Moet de gemeente dat gaan handhaven, je zou denken spreek elkaar als buren aan, organiseer een buurtfeest of zo. Andere inwoners misten een cafe. Natuurlijk de gemeente moet dat mogelijk maken in het bestemmingsplan maar het initiatief moet toch van ondernemers of uit de buurt zelf komen.

Maar er zijn ook de grotere verhalen. Mensen maken zich zorgen over hun werk en hun inkomen. Terecht vroeg een vrouw om meer ambitie van de gemeente om ondernemingen naar Nijmegen te halen. Nu is de Radboud Universiteit al kampioen ondernemingen oprichten onder haar afgestudeerden en medewerkers. En de gemeente en de provincie helpen daarin mee. Zo heeft de Gemeente met de Provincie de Noviotech Campus gerealiseerd. Meer dan 20 bedrijven hebben participaties of leningen van PPM Oost (de Gelderse Investeringsmaatschappij):

AFG Group Nijmegen, Antimmune BV, CWR Mobility, FlexGen Holding BV, Future Chemistry Holding BV, GATT Technologies BV, Huismerk Energie NV, Innoluce BV, InteRNA Technologies BV, Lead Pharma Holding BV, Magensis Software Solutions BV, Mellon Medical BV (Med-IP) BV, Nice Brands Agency BV (Walking Wagon), NovioGendix Holding BV, NovioSense BV, Novo Language, ODIN Company, Orca-Therapeutics BV, Pillkey Holding bv, Standing-Strong BV, SynAffix B.V., Trymax Holding BV, TSC Solar BV, Urogyn BV, Xenikos BV

Deze bedrijven creeren de innovaties van morgen en de banen van overmorgen. Daarnaast trekken innovatieve bedrijven ook grotere bedrijven aan. Maar daar hoort meer bij, bijvoorbeeld er voor zorgen dat onderwijs goed aansluit bij ondernemingen. Soms moet de overheid ook het voorbeeld geven door innovatief in te kopen, of door regelgeving aan te nemen die nieuwe producten bevordert. daarvoor ben ik de politiek ingegaan.

Dat wordt duidelijk in dit filmpje over de beweegredenen van Michiel Scheffer. Toegegeven het is wat ballerig, en de camera staat wat hoog waardoor ik op moet kijken, maar dat is het nadeel als je 1m68 lang bent.  maar ik ben nog lang niet klaar. Dat merk je op campagne. De zorg om werk blijft groot. In het vorig decennium dachten velen (ik ook) dat je rijk kon worden met huizen kopen en verkopen en dat je pensioen in je huis zat. Dat bleek een illusie. In Oosterhout proef je wel de zorg van mensen met negatieve overwaarde (hun huis staat financieel onder water), een baan verliezen of een echtscheiding lijdt dan ook tot verlies op de woning.

Met globalisering, de beperktere rol van Europa in de wereld, technologische verandering en de strijd om schaarse hulpbronnen gaat onze economie door grote veranderingen. Dat geeft ook politieke spanningen. Omdat we onvoldoende vaart maken met duurzame energiebronnen zijn we afhankelijk van Rusland. We kiezen voor een kenniseconomie, maar aanvaarden we de immigratie van talent die daar bij hoort. Zwitserland in elk geval niet. We willen een duurzame landbouw, maar we lijken verslaafd aan goedkope bulk. We moeten daar zowel in de landbouw als op ons bord consistente keuzes maken. We willen werk ruimte geven maar willen ook prettig wonen. We willen de overlast van ons gedrag het liefst over de schutting in de achtertuin van de overbuurman werpen (ook om de waarde van ons huis te beschermen).

Wat nodig blijft is een lange termijn perspectief, de durf om te hervormen maar ook een toekomstbeeld te schetsen die hoop geeft.