Waarom Hulshof moet blijven

Woensdag 20 november kwam het nieuws dat Hulshof Leerfabrieken uitstel van betaling heeft aangevraagd. In Nederland is de stap van surseance naar faillissement snel gezet. De problemen van Hulshof is maar in beperkte mate te wijten aan een slechte markt: de prijs voor leer stijgt nu met een sterke groei van de wereldvraag naar melk en leer, en tragere opbouw van de veestapel. Wel is er in 2007 fors geinvesteerd in technologie om minder energie en water te gebruiken en het bedrijf ging met een forse financieringslast de crisis in. In 2008/2009 daalde de vraag voor meubelleer en moest de omslag naar de automobiel en lederwarenmarkt ingezet worden. De toegang tot krediet verslechterde.

Om meerdere redenen is het van belang dat Hulshof blijft bestaan.

In de eerste plaats staan we met de sterk toenemende wereldvraag naar melkproducten en de afschaffing van de melkquota voor een sterke groei van de melkveeproductie in Noord-West Europa. Onze melkvee koeien hebben niet het eeuwige leven en hun huid is een aardige bijverdienste voor de boer. Waarbij de stier het mooiste leer oplevert. De agrarische sector heeft belang bij een afnemer die toch per runderhuid tot 100 Euro kan opleveren.

Het mooiste leer ter wereld komt van Europese koeien.  Hulshof levert A en B kwaliteit. A kwaliteit gaat naar Hermes en Bentley. B kwaliteit gaat naar Louis Vuitton en Mercedes. Met de groei van de welvaart in o.a. China stijgt de vraag naar Europese luxeproducten van kwaliteit. Hulshof speelt een belangrijke rol in deze waardeketen. De topbedrijven in de luxesector zijn buitengewoon bezorgd over het voortbestaan van hun toeleveranciers. Dat is dus een tweede richting.

Hulshof is meer dan leer.  In de afgelopen jaren heeft Hulshof zich ingezet op het herwinnen van proteines, dierlijke vezels en collagen uit leer. Daarmee kunnen bio-based producten gemaakt worden (lijm, gelatine). Proteines kunnen zelfs ingezet worden als vleesversterkers (in b.v. worst) of in vleesvervangers. Feitelijk is Hulshof een bioraffinaderij, een belangrijke schakel in een circulaire economie waar waarde uit afval wordt gehaald. leer is op zichzelf al de hoogst gewaardeerde soort afval. Dat is een derde richting.

Als we geen leerlooierij meer hebben in een van de grootste rundveegebieden in de wereld dan moeten we de huiden zouten om ze te kunnen transporteren naar Azie. Dat is zowel in Europa als in Azie een forse belasting van het milieu. Ook het looien wordt in Europa gedaan met minder gebruik van energie, water en chemicalieen dan in Azie. In opkomst is ook het looien met plantaardige middelen. Dat is een vierde richting.

Noord-Europese looierijen hebben de hoogste standaarden kwa effect op milieu en woonomgeving. Het is nu vrijwel onmogelijk om een nieuwe looierij in Europa te vestigen. Alleen al de milieuvergunning van Hulshof vertegenwoordigd waarde. Dat is een vijfde richting.

Bedrijven als Hulshof zijn kwetsbaar maar ze hebben toekomst, want in de komende 10 jaar zijn de regels van de markt anders dan in de afgelopen 10 jaar. Ik hoop dat er een oplossing komt. Ik doe graag een oproep tot crowdfunding, maar er is hier wat meer denk en stootkracht nodig. Deze blog is ruim 900 keer gelezen tussen donderdag 21 en zondag 24 november (in combinatie met een opiniestuk in de Gelderlander). Dat is twee keer zoveel als ten tijde van de aankondiging van de sluiting van de Bijenkorf. Hulshof leeft, en in die zin zou het mooi zijn als 1000 mensen inderdaad laten zien dat Hulshof ze wat waard is. Ik zou zeggen adopteer een leren huid: je kunt er op zitten of je eigen riem van maken. Denk met mij mee op mijn facebook pagina. Mag ik een oproep doen tot enig naoberschap.

Ik wens Herman Hulshof, de kracht om de oplossing te vinden. Hij is een bevlogen ondernemer en betrokken bij de Achterhoek, zo was hij nauw betrokken bij de opzet van de AGEM. Ik heb ook de Europese Commissie geattendeerd op deze gebeurtenis en ik heb onze gedeputeerde, Annemieke Traag gevraagd om te kijken wat de provincie Gelderland kan doen. Ik hoop dat de curator die tijd geeft.