PVV: Zwartepieten in plaats van Economie

Samenhangend denken is niet de sterkste kant van de PVV. Zo pleit ze voor het koesteren van de Sinterklaastraditie en de Zwarte Pieten. Sinterklaas is een ZPP’er uit Spanje en de Pieten uitzendkrachten. Ik zie ze al staan. Maar de PVV vindt ook dat de investeringsimpuls alleen ten goede moet komen van Nederlandse Gelderlanders. Dat betekent dus niet aan het bouwbedrijf uit Groesbeek met Duitse medewerkers, een pharmabedrijf uit Nijmegen met Spanse onderzoekers of zelfs een Overijssels bedrijf (ook indien er Gelderlanders in dienst zijn). De PVV discrimineert en lapt het vrij verkeer van personen aan haar laars. Als Duitsland en Brabant dit beleid ook invoeren gaan we terug naar de middeleeuwen. Begrijpt u het, ik niet.

Geld terug, symboliek van opcenten

Het economisch denken van de PVV is nog primitiever als ze pleiten voor een impuls aan de koopkracht van de Gelderlander, omdat dat beter is. Die impuls gaat niet via een grootschalige overboeking van Nuon Geld op de rekening van elk Gelders huishouden (op dat plan wachten we al 30 maanden), maar door een verlaging van de Opcenten van de MotorRijtuigenBelasting met 5 punten. Enkel de autobezitter krijgt dan samen 8 mln Euro terug. Het duurt dan ruim 500 jaar voor dat al het NUON geld aan de automobilist wordt teruggegeven. Tegen die tijd zijn er geen auto’s meer. Begrijpt u het, ik niet.

PVV voor “Made in China”

De gedachte is dat een bestedingsimpuls goed is voor de Gelderse economie. Dat is het maar ten dele waar. Nu Sinterklaas er aan komt, gaat dat vooral op aan speelgoed, kleding, sieraden en misschien reizen. Dat betekent dat het ook naar “Made in China” gaat. of besteed wordt aan een stedentrip naar Praag of Madrid. Burgers kunnen het geld ook sparen, maar het meeste spaargeld wordt ook in het buitenland geïnvesteerd. Jammer voor de Nederlandse industrie, die kan ons spaargeld goed gebruiken, en dat behoudt banen. Begrijpt u het. Ik niet.

Energiebesparen = koopkracht

Nog vreemder is de stelling van de PVV dat ze tegen het investeren van Gelders Nuongeld in het extra energiezuinig maken van huurwoningen is. In die huurwoningen wonen Henk en Ingrid en die zien hun koopkracht stevig omhoog gaan als de energierekening 500 Euro per jaar lager is. Dat is nog wat anders dan aanrommelen met de opcenten. Door de fiets en het OV te bevorderen dragen we nog bij aan minder autogebruik en daarmee daalt onze afhankelijkheid van Rusland en Saudi-Arabie. Beide landen zijn geen toonbeelden van vrouwvriendelijke, homovriendelijke en rechtstatelijke landen. Oliegeld eindigt ook nog eens in de financiering van terroristen. Begrijpt u het. Ik niet.

Werk, Werk, Werk

Het doel van de robuuste investeringsimpuls is om een bescheiden bijdrage te leveren aan het verlagen van de werkloosheid. Wat de PVV vergeet is dat de druk op de bestedingen niet zozeer komt door dalende koopkracht, maar vooral door oplopende werkloosheid en de spaardrift uit angst voor werkloosheid. Een kooptocht naar de Blokker zal weinig bijdragen aan de daling van de werkloosheid in de bouw. Investeren in het restaureren van cultureel erfgoed, het versnellen van onderhoud aan bruggen het energiezuinig maken van woningen creëert enkele duizenden banen. Begrijpt u het, ik niet.

De werkloze bouwvakker, de installatiemonteur ZZP’er mogen weten aan welke partij ze niet hebben. De PVV, de meeuwenpartij krijst en schijt om zich heen, problemen oplossen ho maar. D66 is nieuwe energie die werkt voor Gelderland.