Gelderse Museumdag: Participatiemaatschappij

Participatiemaatschappij in Scherpenzeel

Twee weken geleden waren we op werkbezoek met de Fractie van D66  bij Democraten Scherpenzeel. Daar zagen we de participatiemaatschappij in actie. Dat was opmerkelijk, want Prinsjesdag was net de week tevoren, en Scherpenzeel toonde zich een snelle leerling. De gemeenschap draait op verenigingen, verantwoorde ondernemers en kerken. Het kulturhus is de plek waar het allemaal bij elkaar komt. Teamwerk is aan de orde van de dag.

In het Kulturhus van Scherpenzeel

Naast het Kulturhus liggen de sportvelden. Daar valt nog veel energie te winnen, want als de sportverenigingen en het kulturhus hun daken en gronden delen dan kan een gesloten energiehuishouding bereikt worden. Fijn voor het openluchtzwembad, dat geheel gerund wordt door  vrijwilligers onder de bezielende leiding van Ad va Es, Lijsttrekker voor Democraten Scherpenzeel in 2014. Daartoe moeten wel wat bureaucratische barrieres weg genomen worden. Zonder gekkigheid, de participatiemaatschappij bestaat al lang, het is vooral de overheid die het in de weg zit met overmatig gelijksdenken en risicomijdend gedrag.

Enthousiaste bibliothecaris in Kulturhus

D66 op werkbezoek in Scherpenzeel

Museumdag in Gelderland

Op zaterdag 19 oktober ben ik voor de derde keer op bezoek bij een museum geweest. Het Agrarisch Museum in Overasselt, waar ik vorig jaar was, wilde me weer ontvangen. Ze zitten op een nieuwe locatie, waarbij ze naast het museum een cafe en woonkamer aanbiedn voor de ouderenwoningen die op het erf gebouwd worden.  Het museum zag er mooi uit, bijna rustig. Fraai zijn de nieuwe opkamers. Ze zijn voorzien van stichtelijk teksten. Ik vind deze wel fraai.

Eerst delen dan vermenigvuldigen

Vertrouwen op de eigen rekenkracht van mensen

De inzet van de vrijwilligers in Overasselt is hartverwarmend, vooral van voorman George Derks. Ik heb hem toegezegd dat we een werkbezoek organiseren of van de D66 fractie of van de Commissie Landelijk Gebied, Cultuur en Jeugdzorg. De participatiesamenleving in Overasselt verdient ruggesteun (en vooral minder verkokerd beleid).

Vrijwilligers van het Museum in Overasselt

Daarna ben ik naar het Ateliemuseum Jac. Maris in Heumen gefietst. Ik heb daar een tijdje met de Conservator van het Museum, Leo Ewals, gesproken over het verzetsverleden van Maris, over de organisatie van het museum en over de adminstratieve rompslomp die de status van Gergistrerd Museum met zich meebrengt. Ook hier weer  vrijwilligers die het Museum in stand houden, vooral 50+ ers die niet zeuren maar de armen uit de mouw steken.

Vrijwilligers van het Ateliermuseum in Heumen

Ik was van 1400 tot 1600 uur zelf vrijwilliger. Met vier kinderen hebben we gewerkt aan een klein standbeeldje van een egel. Zo was ik ook kort even onderdeel van de participatiesamenleving. Dit is het kleinnood. Ik heb het gedoneerd aan het museum, mede namens Guus en Yorick.