Crisismanagement (Gastcolumn)

door Bas Noor, Fractievoorzitter in Deventer en Robin Hartogh-Heys, Wethouder in Deventer.

D66 in Deventer heeft van begin september 2012 t/m medio oktober 2012 een fikse bestuurlijke crisis gekend. Aanleiding was het niet accepteren van de kandidaat-wethouder door de gemeenteraad van Deventer. Door te weinig stemmen in de eerste stemronde heeft de kandidaat toen besloten per direct terug te treden als kandidaat-wethouder en is ook direct teruggetreden uit de gemeenteraad.

Wethouderswisselingen

Voorafgaand aan deze periode was er sprake van nog een wethouderswisseling. Een wethouder werd burgemeester, zijn opvolger heeft na vier maanden aangegeven dat de combinatie van werk en privé haar teveel was en heeft ontslag genomen. Ook heeft zij van haar wettelijk recht op wachtgeld gebruik gemaakt. Met het voorstellen van onze toenmalige fractievoorzitter als kandidaat-wethouder en vervolgens het wegstemmen in de gemeenteraad op 12 september 2012 was de crisis compleet.

Beschikbaar en ervaren

De afdeling heeft vervolgens contact gezocht met de bestuurdersvereniging van D66. Michiel Scheffer is gevraagd om de afdeling te begeleiden in de te maken keuze; doorgaan in de coalitie of breken. Op zeer korte termijn was Michiel beschikbaar. Michiel heeft zich erg snel ingelezen, zich laten informeren over de ontstane situatie en heeft vervolgens een procesvoorstel gedaan over hoe tot een besluit te komen. De ervarenheid van Michiel als bestuurder bleek toen al snel. Hij stelde de juiste vragen, belde met de juiste mensen op het juiste moment en heeft de afdeling onder hoge druk goed geholpen een besluit te nemen.

Dat besluit was doorgaan in de coalitie met een nieuwe en ervaren wethouder. Door het goede netwerk dat Michiel heeft kwam er al snel een mogelijke kandidaat boven drijven. De afdeling heeft toen verder de contacten onderhouden, maar Michiel was op de achtergrond altijd beschikbaar voor vragen en afstemming. Op 10 oktober 2012 is Robin Hartogh Heys met een ruime meerderheid in de raad van Deventer gekozen. Sindsdien is de crisis voorbij en doet D66 weer volwaardig mee in de coalitie.

Netwerk en aandacht voor regio

We hebben Michiel kortom leren kennen als een kundig en ervaren bestuurder met een groot netwerk en aandacht voor de regio. Met oog voor de verschillende voorkeuren die er binnen de afdeling waren m.b.t. het besluit om door te gaan of te stoppen, maar ook voor de vele belangen die er speelden en de consequenties van beide keuzes, heeft Michiel ons een grote dienst bewezen in de manier waarop hij ons heeft geadviseerd en begeleid.