Partijvoorzitter, tijd en geld

Mensen vragen me tijdens debatten en gesprekken waar ik de tijd vandaan haal om partijvoorzitter te worden. Goede vraag waarbij leden ook recht hebben op het eerlijke verhaal van een kandidaat.

Ik heb op dit moment drie aanstellingen en een politieke functie.

1. Ik ben directeur grootaandeelhouder van Noeton Policy in Innovation BV. Ik heb daar een aanstelling vo0r 20 uur met een bruto salaris van 3500 Euro voor deze 20 uur. Ik verwacht wat minder werk voor 2013-2014 (crisis) en zal mijn aantal werkuren terugbrengen naar 16 uur maar mijn inkomen over die uren kan ik vasthouden op 3500 bruto. Mijn onderneming heeft ook een auto (de Fiat500) en betaalt een telefoonrekening en enkele andere kosten (Internet, abonnementen, lidmaatschappen, congressen etc…).

2. Ik ben lector aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Ik heb daarbij een aanstelling van 0,1 FTE met een bruto salaris van  650 Euro. Deze functie zal ik terugbrengen naar een 0,0 aanstelling zonder salaris voor de duur van het partijvoorzitterschap per ingang van 1.8.2013. Ik moet nog de begeleiding van een proefschrift afronden.

3. Ik ben gasthoogleraar aan de Hochschule Rhein-Waal in Kleve. Ik heb jaarlijkse een werklast van ca. 120 uur waarvoor ik een bruto vergoeding van 400  per maand krijg. Dit contract zal ik beeindigen aan het einde van de collegereeks dit voorjaar.

4. Ik ben namens D66 Fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Gelderland. Het statenwerk bestaat uit een wekelijkse fractievergadering op dinsdagavond en twee woensdagen per maand (waarvan een avond). Het gaat om een inzet van ca. 16 uur per week met een vergoeding van 1250 Euro per maand (+ een OV Jaarkaart). Ik zal deze functie in elk geval houden tot maart 2014. Daarna zal ik in overleg met de statenfractie de combinatie beoordelen.

Het partijvoorzitterschap beslaat 16 uur week en een vergoeding van ca. 400 Euro per maand. Ik wil de maandag als vaste werkdag in Den Haag houden, de vrijdagochtend voor overleg met Alexander Pechtold in Wageningen en tenminste een avond voor een vergadering of bezoek aan een afdeling, bij voorkeur op maandag of donderdag.

Bij elkaar geeft dat een belasting van 48 per week en een inkomen (bruto) van ca. 4900 Euro per maand. Dit is met het inkomen van mijn vrouw en een lage hypotheek (overwaarde in het huis gestopt) goed te doen.

Van belang is dat ik als ondernemer en als fractievoorzitter in Gelderland geen gezagsverhouding heb. Ik heb dus een grote mate van vrijheid en onafhankelijkheid. Die biedt ik graag aan D66 aan. Vooral de onafhankelijkheid is van belang bij een voorzitter.