Exportgaranties voor de Industrie

De afgelopen weken was er in Gelderland veel te doen over de opzet van een garantiefonds voor export. Een bijeenkomst in Terborg, insprekers bij twee commissies en een website besteden er aandacht aan. Ik heb in de Commissie Financien van de Provinciale Staten aandacht voor dit probleem gevraagd en gedeputeerde markink heeft toegezegd er onderzoek naar te doen. Ik zal zondag in politiek cafe Piment vertellen waarom D66 de industrie, export en banen zo belangrijk vindt.

Gelderland Export voor Groei

De Gelderse maakbedrijven, de metalektro sector, vormen met een gezamenlijke omzet van bijna €9 miljard en meer dan 65.000 werknemers een zeer belangrijke steunpilaar van de economie in Gelderland. Vooral de export van de maakbedrijven is met een waarde van ruim €4,5 miljard van grote betekenis voor de Gelderse handelsbalans. Ze besteden een groot deel van hun omzet uit bij regionale toeleveranciers en dienstverleners. Volgens onderzoeken van o.a. de FME is iedere baan in de maakindustrie is goed voor vier banen bij andere Gelderse bedrijven. De maakbedrijven zijn zo van direct belang voor ongeveer een kwart van de werkgelegenheid in Gelderland en voor de welvaart, vitaliteit en leefbaarheid in veel Gelderse steden en dorpen.

Banken zijn geen banken meer

Door de kredietcrisis hebben de exporterende maakbedrijven steeds meer te maken met een nieuwe financiële realiteit: de reguliere kredietverlening stokt. Het komende jaar zal dit snel verder verslechteren als gevolg van het meest recente pakket eisen aan o.a. het eigen vermogen van bankinstellingen. Tegelijkertijd ebt het vertrouwen tussen buitenlandse opdrachtgevers en Nederlandse maakbedrijven steeds verder weg. De Gelderse exporterende maakbedrijven worden daardoor geconfronteerd met een nieuw fenomeen: voor nagenoeg elke aanbetaling door de opdrachtgevers moeten de ontvangers, de Gelderse maakbedrijven, een bankgarantie afgeven.

Borg voor groei

Voor de Gelderse maakbedrijven, heeft dit enorme gevolgen. Het leidt tot een afname van de liquiditeit en het beschikbare werkkapitaal. De externe financiering van bankgaranties met een omvang van circa €708 miljoen per jaar  wordt voor de maakbedrijven immers steeds lastiger. Het management van Gelderse bedrijven overweegt daardoor steeds vaker opdrachten te laten lopen, of vist simpel achter het net omdat leveranciers uit andere landen van de EU extra kredieten of andere steun krijgen van hun overheden. De groei van de Gelderse sector stagneert daardoor nu onnodig, want de internationale markt groeit. In Europa is het crisis, maar niet in landen als India, China en Brazilië. Voor de gezonde ondernemingen in de sector een bijzonder wrange situatie. Maar ook voor de provincie Gelderland en haar inwoners. Een groeiende omzet in de maakindustrie zou bijvoorbeeld veel van de scherpe kanten van de slechte gang van zaken in de bouwsector kunnen afhalen.

Zet Nuon kapitaal in voor Gelderland

Er is een oplossing. Indien de provincie Gelderland een garantiestelling als extra zekerheid afgeeft, zijn financiële instellingen (banken en borgmaatschappijen) bereid de noodzakelijke bankgaranties voor de exportorders te financieren. De Gelderse maakbedrijven kunnen dan gebruik maken van de kansen in de markt en groeien. Daarom doen de Gelderse maakbedrijven en de branche-organisaties een dringend beroep op de provincie Gelderland het maatschappelijk belang voorop te stellen. Volgens onze berekening zou het uittrekken van een geldbedrag van €65 miljoen voldoende zijn voor het inrichten van een revolverend borgstellingsfonds voor de Gelderse exporterende maakbedrijven. Het lost het beschreven probleem op en maakt verdere groei mogelijk. Goed voor Gelderland.