Nieuwe energie voor Gelderland

De Nieuwe Energie voor Gelderland campagnevoorstellen van D66 Gelderland zijn door Gedeputeerde Annemieke Traag goed opgepakt en door Provinciale Staten met enthousiasme ontvangen. Vandaag werd het voorstel GS om 9 miljoen uit te trekken voor de begroting van 2012 voor Topsectoren en Innovatie in de commissie MIE besproken. Statenlid Wouter Saes voegde er wel aan toe dat niet uit het oog moet worden verloren dat er ook over de provinciegrenzen heen gekeken moet worden. Wouter Saes doelt op kansen in de samenwerking met Noord Brabant en/of Duitsland.

Duurzame nieuwe energie

Statenlid Fleur van der Schalk gaf met trots aan dat het voorgestelde programma van GS Nieuwe Energie voor Gelderland uitstraalt! D66 vindt de drieslag innovatie, energiebesparing en hernieuwbare energie een goede afgewogen keuze. Een van de belangrijkste speerpunten van D66 Gelderland is het stimuleren en faciliteren van innovatie. Innovatie wordt gestimuleerd door een nauwe samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven, waardoor een kenniseconomie gecreëerd wordt. Zij wil een optimale omgeving creëren die innovatie aanmoedigt en een overheid die hierin stimuleert. Alle innovatie hoort gericht te zijn op duurzame maatschappelijke ontwikkeling.

Innovatiekracht in Gelderland

De economische kracht van Gelderland komt uit een grote diversiteit van bedrijven en sectoren. De provincie Gelderland kan bovendien trots zijn op enkele sectoren zoals voeding, gezondheid, mode en automatisering. Zij kan ondernemers en kennisinstellingen helpen door het uitdragen van het krachtige imago van een aantrekkelijke provincie. Meerdere sectoren profiteren zo mee van het succes van dit netwerk. D66 constateert dat Gelderland goud in handen heeft en wil dit optimaal benutten.

Onderwijs: ambacht maakt innovatie

De provincie heeft ook een taak in het waarborgen van voldoende onderwijsaanbod zowel op het niveau van basisonderwijs als van voortgezet onderwijs. De fractie van D66 is voorstander van voldoende, goed gespreid en bereikbaar onderwijs en ondersteunt, waar nodig en mogelijk de stichting en instandhouding ervan. Om goed te functioneren op de arbeidsmarkt is het voltooien van een MBO- opleiding en wil ROC’s ondersteunen bij het zorgen voor goede leerwerkplekken en stageplaatsen door het faciliteren van leerbedrijven en bedrijvenkringen. Scholen moeten een structurele band ontwikkelen met bedrijven om zo meer stageplaatsen voor de leerlingen te creëren. D66 wil de samenwerking tussen opleidingen, onderzoeksinstellingen en bedrijven versterken om de aanwezige kennis beter te benutten en kennisontwikkeling te versnellen (open innovatie). Dit kan voor het MBO en HBO via kenniscentra en in het wetenschappelijk onderwijs via centra voor Technology Transfer.

Campusontwikkeling

De stimulering van campusontwikkeling , daar waar bedrijven zich kunnen vestigen in de directe omgeving van de kennisinstelling geeft ondernemers de kans direct contacten te onderhouden met kennisproducten. Anderzijds kunnen de kennisinstellingen profiteren van de deskundigheid die bij de ondernemingen aanwezig is. Deze centra voor innovatie zijn aanjagers voor de economie en dienen als ontmoetingspunt tussen hoger onderwijs, beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Startende ondernemers kunnen zich hier vestigen onder gunstige voorwaarden en profiteren van de collectieve voorzieningen. Hierdoor ontstaat een “booming” netwerk waarin partners elkaar ontmoeten en innovatieve ideeën worden uitgewisseld. Kennis wordt toegepast (kennisvalorisatie). D66 wil dat er een complete set van faciliteiten voor kennisvalorisatie wordt opgezet rond belangrijke campussen in Gelderland.

Ondernemerschap in Gelderland

D66 Gelderland wil dat startende ondernemers alle ruimte hebben om een bedrijf te beginnen. Te veel, te gedetailleerde en tegenstrijdige regels zijn een obstakel voor ondernemerschap. De druk van administratieve lasten en regels moet verder omlaag. Hier is nog een forse slag te maken, niet alleen door regelgeving te vereenvoudigen maar ook door de (internet-)dienstverlening te verbeteren. De creatieve sector is van belang voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat, een innovatieve economie en een tolerante leefomgeving. Deze “creative industry” is een voortrekker van nieuwe innovatieve ontwikkelingen in multimedia, design en vormgeving en duurzaamheid. Het voorzien in huisvesting van kleine creatieve ondernemers verdient aandacht en steun door bijvoorbeeld onder gunstige voorwaarden ruimte beschikbaar te stellen bij de innovatiecentra. Creatieve ondernemers hebben vaak kleinschalig industrieel of ambachtelijk ondernemerschap nodig om hun creaties gestalte te geven. Zo werkt de creatieve industrie ook door naar ondernemers in het MKB.