Gelderse Bank voor Duurzame Ontwikkeling

Gelderlanders willen Zonne-energie

De Gelderlander heeft onlangs haar lezers gevraagd wat te doen met de NUON gelden. In de respons van de Gelderlanders blijkt dat een groot aantal van hen een impuls in zonne-energie wil. Als D66 statenlid en partijleider in Gelderland ben ik blij dat Gelderlanders het geld dat is voortgekomen uit een energiebedrijf willen inzetten voor Nieuwe Energie voor Gelderland. In de Campagne vorig jaar heb ik die inzet ook gemaakt en dat heeft geleid tot een investeringsimpuls van 100 tot 200 Mln Euro in de komende vier jaar voor duurzame energie, via het instrument van revolverende fondsen. Ik heb in reactie op de gelderlander gepleit voor een Gelderse Bank voor Duurzame Ontwikkeling.

Terlouw: Een uur zon is voor een jaar genoeg

Het zorg dragen voor een duurzame energievoorziening is een van de grote uitdagingen voor de komende 15 jaar. We zijn te afhankelijk van fossiele grondstoffen (en daramee van discutabele politieke regimes) en we stoten teveel CO2 met alle nadelige gevolgen voor het klimaat. Aardolie en gas wordt alleen maar duurder. En dit terwijl Jan Terlouw pleit voor een sterke inzet op zonne-energie. Overigens is aardolie een hele indirecte manier om zonne-energie te gebruiken (via planten die millennia onder de grond te verteren. Dat kan via een kortere weg: via biomass om te zetten in gas of stroom of door zon rechtstreeks in warmte of stroom om te zetten. Eén uur zon is genoeg om een jaar de planeet van energie voorzien.

Energietransitie: aan de slag

De regering Rutte heeft als doel om 14% van de energiebehoefte in 2020 uit duurzame energie te halen. Dat is al een verlanging van het doel van de vorige regering om 20% in 2020 te halen. Daarmee is Nederland het vieste jogetje van de klas. maar om die 14% te halen is ene impuls van 40 Mld Euro nodig volgens de Energieraad. Dat gaat niet lukken, alleen al voor Gelderland is dan ongeveer 5 Mld investering nodig tussen nu en 2020. Tussen nu en overmorgen dus. Zelfs de 200 mln die nu is voorzien in het coalitie-akkoord Üitdagend Gelderland” is onvoldoende. natuurlijk gaat er een hefboom effect uit van 200 mln, maar dat gaat niet verder dan 1 Miljard. Een let wel die 14% is al een onvoldoende doelstelling. Er is meer nodig.

Naar een Gelderse Bank voor Duurzame Energie

Eigenlijk is het gehele vermogen van de provincie nodig om die omslag te maken: 4,4 mld komt in de buurt van wat nodig is om en omslag in Gelderland te maken die in de lijn is van de Europese doelstellingen van 20%. Let wel er komt een wet aan die lokale overheden kan beboeten voor het niet-nakomen (Wet NERPE) van Europese afspraken , ook als het Rijk te weinig middelen beschikbaar stelt. Dit is extra belangrijk nu het Rijk met de Wet HOF de provincies beperkt in de vrijheid hun reserves te besteden. Ik heb daarom gevraagd om de beide Wetten in de staten te bespreken.

Een manier om de Wet Hof te ontwijken, om daarmee het doel van de regering van 14% duurzame energie mogelijk te maken is om een stevig  deel van het NUON vermogen in een duurzaam ontwikkelingsfonds te zetten. Net als veel andere regionale overheden in Duitsland, Frankrijk of Belgie zou dat ook in baknkvorm kunnen. Stop 600 Mln in een fonds en je zou nog eens 3 Mld extra middelen uit de kapitaalmarkt kunnen halen, bijvoorbeeld pensienfondsen. Dat zijn twee vliegen in één klap: investeer in duurzame energie voor 2020 die de pensionen vanaf 2025 betalen.

Plan Rotmans: Energie voor Cooperaties

Met alle respect voro particuliere woningbezitters: de snelle slagen zullen niet gemaakt worden met particuliere woningen. dat lukt wel als particulieren zich verenigen in cooperaties zoals in Lochem wordt gedaan. Jan Rotmans heeft een pleidooi gedaan om voorrang te geven aan zonnepanelen op de daken van sociale huurwoningen. Dat zijn meteen meters en je verlaagt de energierekening van mensen met een laag inkomen (vooral als je dat combineert met isolatie). Dat is pas geld teruggegeven aan de burger. Ik heb in de campagne gepleit voor zonnepanelen op de daken van scholen en ziekenhuizen. tenslotte zou je kunnen investeren in initiatieven van bedrijven zoals de AGEM voortgekomen uit de tafel van Groenlo. Collega statenlid Chris van den Bos (VVD) heeft dit op de agenda van 29 februari gezet.

Ik hoop dat we de komende maanden verdere stappen zetten. Maar de politiek kan niets zonder het enthousiasme van burgers, bedrijven en organisaties. Ik dank de Gelderlander om dit enthousiasme zichtbaar te maken.