Gelderland krijgt nieuwe energie

Nederland kan en moet voor 2050 volledig zijn overstapt op hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie. Dat is de inzet van  burgerinitiatief dat vandaag is gestart door leden van partijcommissies voor duurzame ontwikkeling van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD. Naast het burgerinitiatief Nederland krijgt nieuwe energie gaat men de komende weken in debat met de  samenleving en bedrijfsleven over de toekomst van de Nederlandse energievoorziening. Zie www.nederlandkrijgtnieuweenergie.nl.

Ook Gelderland kan nieuwe energie gebruiken. Ik heb hieronder de tien actiepunten vertaald naar gelderse mogelijkheden. Gelderland kan een stap extra zetten omdat ze beschikt over een vermogen van 3,9 Mld Euro uit de verkoop van Nuon.

1. Formuleer als nationale prioriteit een volledig hernieuwbare energievoorziening in 2050, door  een jaarlijkse energiebesparing van 3% en een jaarlijkse groei in hernieuwbare energie van 7%.

Gelderland geeft hier invullingaan door aan alle eigen organisaties en organisaties die aanzienlijke subsidies van de provincie krijgen, besparingsdoelen te vragen. De provincie kan leningen versterkekn voor energiebesparingsprojecten. Gelderland zet rond Arnhem in op waterstoftechnologie en in Nijmegen op de nieuwe zonnecel.

2. Stel hiervoor duidelijke langjarige randvoorwaarden in een Deltawet Nieuwe Energie waarbinnen overheid, burgers en bedrijven volop ruimte krijgen voor initiatieven en innovaties.

Gelderland stelt een task force duurzame energie in met grootgebruikers en producenten en ontwikkeld een regionaal energie-innovatieplan. Een fors deel van de Nuon gelden (600 Mln Euro) wordt ingezet als investeringsfonds met een combinatie van garanties en kredieten.

3. Realiseer een stapsgewijze aanscherping van het algemeen aanvaarde principe dat de vervuiler betaalt door consequente fiscale vergroening.

De provincie heeft hier geen bevoegdheid. Wel zouden tarieven van leges voor vergunningen worden gekoppeld aan milieubelasting. Overleg met gemeentes over vergroening van lokale heffingen.

4. Bied energie-intensieve bedrijven met ontheffingen de kans om binnen redelijke termijnen aan strenge normen te voldoen, zodat de internationale concurrentiepositie niet wordt aangetast.

Inderdaad  gefaseerde aanpak meenemen in de task force. We moeten daarbij werk maken van energiezuinige bedrijfsterreinen en parken. Pilots met Kleefsewaard,  Campus Radboud (Magnetenlab), Marssteden. 

5. Zorg voor een wettelijk vastgelegd teruglevertarief waarmee een consistent en stimulerend investeringsklimaat voor hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling wordt gecreëerd.

Warmtekracht koppeling verder uitwerken net als warmtenetten uitproberen en aan elkaar koppelen (experiment Nijmegen goed opvolgen). 

6. Richt een Nationaal Energie Investeringsfonds op om de financiering van energiebesparende maatregelen en investeringen in opwekking van hernieuwbare energie laagdrempelig te maken

In Gelderland kan dat met de Nuon gelden, een deel van de middelen zou ook ingezet kunnen worden in een nationaal fonds als andere provicies ook meedoen.

7. Investeer zo snel mogelijk in een slimme energie-infrastructuur, waarmee het variabele hernieuwbare energieaanbod en de vraag goed op elkaar afgestemd kunnen worden.

Dit kan een speerpunt van het energiefonds worden. Ook van belang is energieopwekking bij agrarische bedrijven bevorderen en verbinden.

8. Verplicht alle energieleveranciers tot een toenemend aandeel hernieuwbare energie en kondig per direct een nieuwbouwstop af voor conventionele centrales voor niet-hernieuwbare energie.

Nieuwbouw van conventionele centrales wordt scherper getoetst aan streekplan er komt een structuurvisie energie infrastructuur.

9. Bevorder energie-efficiënt gedrag met een breed scala aan overheidsmaatregelen zoals een sterk verbeterd openbaar vervoer, strengere productnormen, etc.

Inkoopbeleid van provincie aanscherpen op duurzaamheid en energietransitie meenemen in aanbesteding openbaar vervoer.

10. Investeer gericht in kennis en expertise op het nieuwe sleutelgebied “clean-tech”, waardoor ons land in 2015 in de wereldwijde top tien van deze enorme groeimarkt kan staan.

Zeker maar ook niet in ons eentje. We moeten ook aansluiten bij ontwikkelingen in Nordrhein Westphalen. Gelderland heeft veel potentie in energietechnologie, ook aansluiten bij Europese financiering.