Overijssel en de revolverende fondsen
Vanochtend hadden Gelderland en Overijssel een dubbel PS in Zwolle. Bijna 100 statenleden bij elkaar om te zoeken naar gemeenschappelijke grond. Ik heb gekozen voor de discussie over Economie. In deze tijden geen luxe om te kijken hoe je ondernemerschap en werk kunt helpen. Cees Timmer Hoofd EZ Overijssel was onze inleider. Goed weerzien met de man die mij enkele jaren geleden aan het concept “revolverende fondsen” hielp. Ook verguld te horen dat Gelderland nu een voorsprong had genomen. D66 doet ertoe in Gelderland.
In de discussie tussen de statenleden was het goed te zien dat Cees Timmer en Marieke Schriks, VVD/Gld) elkaar vonden in het pleiten voor een sterkere rol van de provincie op de arbeidsmarkt. Niet in het concreet inrichten van banenpleinen maar wel in het organiseren dat vraag en aanbod beter bij elkaar komen. Op mijn vragen die middag in de Commissie AFW in Arnhem, was ik blij dat Jan Jacob van Dijk de uitdaging aanpakt en wil kijken hoe we daarbij ook kijken naar mensen die door handicap of langdurige werkloosheid aangemoedigd kunnen worden.
Ook in de discussie vandaag, zowel in Zwolle als Arnhem de vraag hoe we breder de vastgelopen kredietverlening aan ondernemers op gang kunnen houden. Ik merk dat nu aan den lijve. Ik wil participeren in de doorstart van een bedrijf in Ede, maar zonder kapitaal en krediet kom ik niet ver. Maar het probleem van krediet geldt ook voor de wever die een nieuw weefgetouw wil of de loodgieter een nieuwe bestelwagen. Ik heb dat vaak aangekaart, maar kreeg nu steun van de VVD om daar indringender naar te kijken.
Zinnig om als landsdeel Oost met elkaar tijd te delen, maar het mag meer dan een vrijblijvende keer zijn. Ik steun de oproep van Rene Tenkink (PvdA/Ovl) om de samenwerking minder vrijblijvend te maken en ik zal volgende week daar in de procedurecommissie daar voorstellen voor doen.