Notabel: van Zaterdagamateur tot Zakkenvuller

Als je lokaal politicus bent ben je ook notabel. Daar hoef je niet vor in de Provincie te blijven. Vrijdagavond 13 mei was er in het Concertgebouw genoeg gezelschap om een verkiezingsprogramma door te rekenen: de directeuren van CPB (Teulings), SCP (Schnabel) en RIVM (van Egmond), de partijleider van de PvdA, de campagnestrateeg van D66 en ondergetekende, auteur van vier verkiezingsprogramma’s. Overigens een memorabele opvoering van de Negende Symphonie van Mahler. Haitink liet zien hoezeer een concert het product is van samenwerking, van de perfectie van inspiratie en gezamenlijk optreden. 

Notabel zijn is een noodzakelijk element van de politiek. Notabel betekent niet anders dan opmerkelijk en aanspreekbaar. Wel u als je als politicus niet opgemerkt wordt en niet aanspreekbaar bent dan ben je niet echt politicus. Ik wordt aangesproken bij de slager, in de trein en inderdaad in concertzalen. Is dat erg, nee – zolang er geen vrouwen en kinderen bij zijn. En als het buiten werktijd is, dan hoop ik dat er ook respect is voor de noodzaak van boodschappen doen. Als u echt iets onder de aandacht wilt brengen maak dan een afspraak voor een woensdag in het provinciehuis. 

Bij het notabel zijn hoort ook het notabel onder elkaar zijn. Dat is lastig want het geeft de indruk van een incrowd. Inderdaad politici onder elkaar kunnen net als bankiers, derde jaarsstudenten, ondernemers in de sauna of dames volleyballers samen klitten. Dat is vaak functioneel. Er is wat informeels te bespreken. Het is gewoon shop talk, noodzakelijke smeerolie van het politiek proces. Op dit moment ben ik bezorgd over de toekomst van de cultuur in Gelderland, dus zoek ik gelegenheden om even met relevante spelers te spreken.

Een statenlid krijgt uitnodigingen. Voor bevrijdingsdag, voor een congres over bio-based economy, voor een Mattheus passion, voor een werkbezoek aan een baksteenfabriek, voor een ochtend wilgen knotten, voor een moto-cross en voor de herdenking van 4 en 5 mei.

Mijn beleid is het volgende (in lijn met de integriteitshandreiking)

- een bijeenkomst moet inhoudelijk relevant zijn voor de politieke agenda (werkbezoek)

- met de aanwezigheid wordt invulling gegeven aan het volksvertegenwoordigerschap (4 Mei)

- er is geen financiële voorkeursbehandeling vergeleken met het algemene publiek

Daarnaast zal D66 open staan voor uitnodigingen om mee te werken met Gelderland. Zo staat de dag knotwilgen snoeien weer op de agenda. Suggesties welkom…