Inbreng D66 bij de Gelderse Informateur

 Op vrijdag 11 Maart had D66, vertegenwoordigd door Michiel Scheffer (Fractievoorzitter) en Gerard Niels (Regiovoorzitter), een gesprek met de Gelderse Informateur gehad: Mr. Fred de Graaf, Burgemeester van Apeldoorn. De tekst hieronder is een weergave van de script gehanteerd voor het gesprek, zoals geaccordeerd door de Fractie. 

Analyse van de uitslag

De huidige coalitie verliest van 29 naar 21 zetels (alle drie de partijen), naar jaren tachtig maatstaven heeft de CDA een zware nederlaag. De christelijke politiek verliest (CDA,CU,SGP) van 22 naar 14 zetels). De linkse (SP,PvdA en GL) partijen verliezen licht (van 20 naar 18). De progressieve partijen PvdA, GL en D66 groeien van 14 naar 18 zetels. De liberale partijen incl. de gemuteerde variant (PVV) wint sterk (resp van 10 naar 15 of 21 zetels). D66 is na de PVV absoluut en relatief de grootste winnaar. D66 wint sterk, in het bijzonder in de stadsregio, maar ook in de breedte zoals in Winterswijk, Culemborg en Harderwijk . De winst van VVD, nu de grootste, en D66 dient tot uiting te komen in de coalitievorming.

Inhoudelijke Positionering

D66 heeft een sterk inhoudelijke Gelderse campagne gevoerd met doordachte voorstellen i.h.b. rond kenniseconomie, energietransitie, investeren in cultureel klimaat en ondernemerschap, nieuw evenwicht in het buitengebied en hardnekkige knelpunten in mobiliteit duurzaam oplossen . Tijdens de campagne hebben CDA, PvdA en VVD de voorstellen van D66 voor een revolverend fonds omarmt. De campagne-insteek is zeer goed ontvangen door bedrijfsleven, particulier grondbezitters, culturele sector, kennisinstellingen.

Inhoudelijke Prioriteiten

 D66 beoordeelt een coalitiedeelname op de volgende criteria:

-          Vermogen tot bestuurlijke vernieuwing: i.h.b. terug naar de kerntaken, op hoofdlijnen programmatische besturen (vertrouwen in burgers/bedrijven versterken, niet gemeentes frustreren/paaien). Verkleinen college van GS van zes tot vier leden. Ontkokeren van beleid en vereenvoudigen van aansturingslijnen. Akkoord op hoofdlijnen.

-          Actief nieuwe verantwoordelijkheden oppakken in het twee lagenmodel van Rutte:  RO en EZ. Zoveel mogelijk samenwerking opzoeken met Overijssel (b.v. Oost NV). Ook relatie met Nordrhein-Westphalen versterken. Sociaal domein zorgvuldig overdragen aan gemeentes.

-          Investeren in Gelderland met name op het snijvlak van innovatie en energie. Opzetten van revolving funds (bijvoorbeeld via BNG, SVn en NV Oost). Verkennen van mogelijkheid van infrastructuur obligaties en gebruik maken van actief aandeelhouderschap (Alliander en Vitens).

- Mobiliteit. We delen de zorg van vele partijen over goederenstromen door gelderland o.a. ten aanzien van de IJssellijn. De noodzaak tot een kwaliteitstrategie in goederenvervoer met de inzet van multimodaliteit in goederenvervoer en ontlasting van wegen met een hoogwaardig openbaar vervoer. Wat betreft de A15, dit ligt gevoelig bij de D66 achterban maar we erkennen dat er een meerderheid in PS voor is en dat we graag meedenken voor een zo goed mogelijke inpassing, de haalbaarheid van een tunnel willen we onderzocht hebben. We onderschrijven met de PvdA het belang van een groene buffer tussen Arnhem en Nijmegen.

Coalitievoorkeuren

Inhoudelijk hebben vijf partijen in de campagne een duidelijke Gelderse agenda gepresenteerd: VVD, PvdA, CDA, SP en D66. De PVV heeft een agenda die niet aansluit bij D66 (energie, cultuur, innovatie). D66 adviseert een coalitie te vormen uit een combinatie van bovengenoemde vijf partijen.

D66 stelt vast dat de VVD in de afgelopen herhaaldelijk de deur naar de SP heeft opengezet, met het oog op een zgn. Arnhemse coalitie maar dan met PvdA en D66. D66 kan zich in deze interesse inleven en is bereid de VVD in deze opening te volgen. De SP heeft in Arnhem en ook Nijmegen bewezen zakelijk te kunnen besturen. De SP heeft een aantrekkelijk programma waar het gaat om OV. Deze coalitie lijkt goede mogelijkheden te bieden voor een nieuwe bestuurscultuur en meer dualisme met de staten. Het is waarschijnlijk dat een dergelijke coalitie ook op onderwerpen bredere steun in de staten kan krijgen.

Dat neemt niet weg dat er op inhoudelijk vlak veel gemeenschappelijke punten in een coalitie met VVD, PvdA en CDA is te vinden. D66 heeft vastgesteld dat alle drie de partijen constructieve signalen hebben gegeven naar een deelname van D66 om de stabiliteit van een college verzekeren. D66 beseft dat ze getalsmatig niet nodig is voor een coalitie met drie partijen maar inhoudelijk een nuttige en volwaardige bijdrage kan leveren.

We stellen vast dat er sterke overeenkomsten zijn met VVD op het vlak van bestuursstijl en economisch beleid, met CDA op het gebied van vervoer en economie en met PvdA op het gebied van natuur en stedelijk beleid.

D66 is een partij met een gedrevenheid tot besturen, ongeacht de electorale gevolgen op korte termijn. D66 is betrokken bij het bestuur van 13 gemeentes, waarvan de drie grote steden in Gelderland. D66 is in het bijzonder sterk betrokken bij EZ, Cultuur en Vervoer.  D66 biedt aan om politiek, inhoudelijk en met een sterke personele bezetting een coalitie te schragen. D66 heeft de voorkeur voor een coalitie waarin ze nodig is voor de meerderheid, maar van groter belang is de inhoudelijke inbreng en het vermogen een volwaardige en samenhangende portefeuille te kunnen bemensen.

Bemensing

D66 gaat op basis van de getalsmatige verhoudingen uit van één gedeputeerde met haar signatuur. D66 heeft een selectieprocedure gehouden door Arnold Gerritsen (Burgemeeste van Zutphen) en Annelies Verstand (oud-staatssecretaris). Dit heeft geleid tot drie kandidaten met een sterk bestuurlijk en inhoudelijk profiel. Het gaat om twee vrouwen en een man. Op dit moment heeft D66 niet de vrijheid namen te noemen.

De portefeuilles die D66 wenst vervullen kunnen met elk van deze kandidaten vervuld worden.  Met de kandidaten kunnen we een bijdrage leveren op het gebied van Economische Zaken, Energie, Mobiliteit en Cultuur.