Installatie Nieuwe Statenleden

Donderdag kwam het dan tot de installatie van de nieuwe statenleden. Daar voorafgaand hadden we ons ingeschreven, de benoeming aanvaard en de uitnodiging voor de installatie ontvangen. Alle vier de kandidaat statenleden van D66: Lucia van Milaan, Wouter Saes, Fleur van der Schalk en ondergetekende zijn voor installatie voorgedragen, want hun geloofsbrieven waren in orde bevonden.

Cornielje spreekt nieuwe staten toe

De avond voor en de ochtend van de installatie was er de nodige commotie over de dubbele nationaliteit van PVV statenlid Petra Kouwenberg. Een non-issue, want ze heeft trouw aan de grondwet belooft waarmee de loyaliteit gesteld is. Maar goed de PVV is onnavolgbaar in haar “hausgemachte” problemen. Wat D66 betreft kan Kouwenberg gewoon haar twee nationaliteiten houden, want identiteit is vaak meervoudig. Ze hoeft haar vader niet te verloochenen. De staten van Gelderland gaan niet over de Armeense Genocide.

Alle Statenleden 2011-2015 (Scheffer voor rechts)

Na de installatie was het tijd voor een groepsfoto. De kleintjes voor, dus ik sta rechtsvoor bij oudgedienden Prins Cegerek en Plug. Vervolgens receptie, in de gemoedelijke sfeer die de Staten eigen is. Die sfeer zou mnogelijk veranderen doordat er 34 nieuwe statenleden zijn geinstalleerd. De oude garde maakt zich daar zorgen over. Maar in het eerste overleg over de werkwijze van de staten, vrijdagmiddag, overheerste een gevoel van behoud van beproefde methodes. Alleen over de kamerindeling was nu discussie. Morgen meer over het gesprek met de informateur…