Vermoeid en Verzuurd: Gelderland kan beter

Vandaag net als gisteren op rondrit door de Achterhoek. Prachtig landschap, sluiklandschap en steeds meer ruimte voor de beken (de Slinge tussen Groenlo en Ruurlo). Toch overheerst het gevoel na gesprekken in Silvolde, Ulft, Lochem en Winterswijk een gevoel van bewondering over de inspanning die mensen leveren om het goede te doen, een ook de traagheid van de overheid om te ondersteunen. Soms voel je mee met Corinthiers: al sprak ik de taal van alle mensen, maar ik had de liefde niet, dan klonk mijn stem als een schel cymbaal”.  Dan klinkt het geluid van het CDA: doe het zelf, of het geluid van de SP: we regelen het voor u, wat kil. Ik besef me als toekomstig statenlid dat ik enerzijds een formele positie heb van beslisser, maar het volksvertegenwoordigerschap is ook een vorm van makelen: meedenken en verder brengen. Collega Unal Sozen van GroenLinks zei “ik neem het mee”.

Ik zou willen zeggen: ik “neem u mee”. Ik begrijp dat mensen vermoeid en verzuurd zijn over de overheid. Enkele impressies.

Michelle en Ellen Kroon zijn drie jaar bezig met procedures, subsidies en vergunningen voor het ombouwen van en korenspieker in Winterswijk tot een recreatiewoning. Er zijn zelfs drie subsidies nodig, elk met ene eigen aanvraagprocedure. Gelukkig sleurt de provincieambtenaar het door de organisatie en is een adviseur bereid de aanvraag en de administratie van de subsidie te begeleiden.

De kunstenaars van Breekijzer in Ulft, voeren al jaren strijd om kunstenaarswerkplaatsen in de DRU fabriek. Maar de reatauratie van het project is zo duur geworden dat de nadruk is komen te liggen op het rondkrijgen van de exploitatie. Het professioneel management zet de betrokkenheid van vrijwilligers op afstand, dat leidt ook weer tot minder aanloop van mensen. Het gemeentebstuur is niet helder in haar informatie aan de raad en ook bij D66 is het vertrouwen weg. Hier is het uithuilen en opnieuw beginnen.

Het Achterhoek spektakeltoer is een groot succes geworden, zes zondagen van Zutphen tot Winterswijk, straattheater en circus op de brinken. Laagdrempelig en een bijdrage aan de bekendheid van de Achterhoek. Gratis toegang vereist subsidie. want in deze crisis loopt het met sponsoring ook minder vlot. Ook hier weer veel lobby om een beetje subsidie te krijgen.  Kunstenaars willen spektakelmaken, niet leuren om geld.

Bij Thecogas en haar afnemers van Biogasinstallaties worden ze gek van het jojobeleid in subsidieregelingen voor duurzaam energie. Terwijl er simpelweg het Duitse model zou kunnen worden gehanteerd, de verplichting voor energiebedrijven om stroom tegen een vast tarief af te nemen. Natuurlijk kan de provincie bijdragen met kredieten en borgstellingen, maar zonder voorspelbare prijs geen business case.

Mensen raken vermoeid en verzuurd. Maar Gelderland kan beter en wordt beter met D66. Anders komen we in een bijenkorf te leven zonder uitwegen, omdat we de toekomst afgrendelen door regels en procedures. D66 is er voor om de verandering regelarm in te voeren en het verleden regelrijk af te dichten. Mensen die willen experimenteren en grenzen verleggen moeten de kans krijgen. Maar de politiek moet niet wachten maar meedenken. Ik wil als Statenlid na de ervaringen van vandaag Ideeenloodsen opzetten. Elk kwartaal met mensen ideeen ontwikkelen en klaarmaken voor politieke steun. Vertrouwen in de kracht van mensen.

Zo is er het Achterhoek Spektakeltoer