Gelderland broedplaats voor creatief talent

Vorige week donderdag stond de campagne in het teken van Kunst en Vormgeving met een debat op ARTEZ en Canvasmiddag in Klarendal. ARTEZ is een topinstelling in theater, dans, muziek en modeopleidingen. Dat leidt niet alleen tot creatieve werknemers maar vooral tot creatieve ondernemers. Daarbij, zo benadrukte ARTEZ directeur, is Gelderland een hele goede omgeving om startend talent tot bloei te laten komen. Dat geldt voor musici en vormgevers.   

In de presentatie van haar verkiezingsprogramma en kandidaten voor Gelderland liep de PVV te hoop tegen subsidies voor de mode. Inderdaad de provincie subsidieert een Masterplan Mode met een bedrag van 1,8 Mln Euro. De PVV plaatst het beleid in het “frame”van de staatsmode. De stelling van de PVV is inhoudelijke onzin en ook politieke onzin.

Waarom: het beleid voor mode en vormgeving is keihard economisch beleid.

1.Arnhem wil haar creatief talent behouden en niet verliezen aan Amsterdam of in een massa-emmigratie van talent naar Parijs of Italië. Arnhem heeft een van de beste modeacademisch ter wereld en kan een toonaangeven stad worden als het Victor en Rolf weet te behouden of de ontwerpers achter Lanvin en Diesel.

2. De bijzondere winkels (zoals de “staatsmodewinkel” ComingSoon) maken van Arnhem een unieke winkelstad: de vijfde van Nederland terwijl Arnhem de 12de stad van het land is. Ook de 31000 bezoekers aan de Arnhem Modebiennale geven meer dan 3 Mln Euro uit in de stad. Veel meer dan de subsidie die het ontvangt.  Mode is harde werkgelegenheid in de winkelstraten van Arnhem en maakt van de stad een aantrekkelijk vestigingsplaats.

3. De mode draagt bij aan heropleving van buurten. Mode in Klarendal is een economische operatie om een buurt weer tot leven te brengen  door er ondernemingen te vestigen en een aantal drukke café. Dat draagt bij aan verbeteringen aan de woningen, veiligheid op straat en ook kansen voor winkels en kleinschalig ambacht. Voor de gemeente betekent dat meer werk in de buurten, meer ondernemerschap, minder verloedering en hogere OZB inkomsten. Ook fijn voor de inwoners van Klarendal.

4. De volgende slag is mode te verbinden met ambachtelijke MKB’ers. Nu al is er de Arnhem Fashion Factory waar studenten aan het ROC monstercollecties maken. In garages in Presikhaaf of Malburgen kunnen kleine meubelmakers, en confectieateliers toeleveren aan de ontwerpers. Ook de maakindustrie in de Achterhoek kan zich optrekken aan het creatief talent. Breiers in Boven en Beneden-Leeuwen profiteren nu al van opdrachten uit Arnhem. Kortom beter voor ontwerpers om hier te laten maken dan af te moeten reizen naar Turkije of China.

Tenslotte stellen we vast in het NWO onderzoek dat Nederlanders graag mode van eigen bodem waarderen boven import. Trots op Nederland dus. De PVV begrijpt de economie niet, en begrijpt Nederland eigenlijk ook niet. De lijsttrekker van de PVV draagt in cHina gemaakte kleding van Amerikaanse merken. Trots op Nederland dus. Dergelijk onbegrip moet je niet laten besturen. D66 sterk maken in Gelderland, maakt cultuur en ondernemerschap sterk in Gelderland.